Ένας ολόκληρος πολιτιστικός θησαυρός εντοπίστηκε στον βυθό της Μεσογείου. Τα ευρήματα σχετίζονται με την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο για αιώνες πριν την ίδρυση της Αλεξάνδρειας. Ένα ναυάγιο αρχαίου στρατιωτικού πλοίου και ερείπια ελληνικού τάφου, βρέθηκαν από δύτες μιας γαλλο-αιγυπτιακής αποστολής υπό το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM), στη βυθισμένη αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειο, που υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας των φαραώ.

Η πόλη αυτή κάποτε έλεγχε την είσοδο στην Αίγυπτο στις εκβολές ενός δυτικού παραπόταμου του Νείλου, ήταν κυρίαρχη στην περιοχή για αιώνες πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας, από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ. Η διάλυσή της προήλθε μετά από ένα ακραίο φαινόμενο, καθώς βυθίστηκε μαζί με ένα μέρος του Δέλτα του Νείλου από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα.

Ακόμα, ανακαλύφθηκε και ένα στρατιωτικό πλοίο. Σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι το κύτος του, με επίπεδο πυθμένα 25 μέτρων, με κουπιά και μεγάλο πανί, κατασκευάστηκε στην κλασική περίοδο και είχε επίσης χαρακτηριστικά αρχαίας αιγυπτιακής τεχνολογίας, ανέφερε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Σε ένα άλλο μέρος της πόλης, η αποστολή ανακάλυψε τα ερείπια μιας μεγάλης ελληνικής ταφικής περιοχής, η οποία χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα π.Χ. «Αυτή η ανακάλυψη απεικονίζει υπέροχα την παρουσία των Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν σε αυτήν την πόλη», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν εκεί κατά τη διάρκεια της ύστερης φαραωνικής δυναστείας.

«Έφτιαξαν τα ιερά τους κοντά στον τεράστιο ναό του Αμούν. Αυτά καταστράφηκαν, ταυτόχρονα και τα ερείπιά τους βρίσκονται αναμεμειγμένα με εκείνα του αιγυπτιακού ναού», επισημαίνεται ακόμη στο εν λόγω άρθρο.