Τα πάρτι σε βίλες, οι τσιλιαδόροι έξω απ΄αυτά για να παρεμποδίζουν το έργο της αστυνομίας και η γενική συμπεριφορά των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μύκονο, φέρνουν το νησί ένα βήμα πριν το δεύτερο lockdown μέσα σε 2 εβδομάδες, πριν καν συμπληρωθούν 4 ημέρες από την άρση των δύο περιορισμών που είχαν τεθεί στο νησί. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Ίος, ενώ πλέον υπό αυστηρή επιτήρηση είναι τα νησιά Ζάκυνθος, Τήνος, Πάρος, Σαντορίνη, Λευκάδα και Ρόδος.
Στη χθεσινή ενημέρωση των κρουσμάτων, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε ξανά για την ανάγκη του εμβολιασμού, εξήγησε ότι όσο δεν υπάρχει προφύλαξη, τόσο η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα και αναφέρθηκε στη σύσταση του EDC να επανέλθουν οι μάσκες και για τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους.
«Έχουμε ξεπεράσει συνεπώς το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας που έχει επιλέξει τον εμβολιασμό ως το βασικό όπλο αντιμετώπισης του ιού, ενώ το ποσοστό αυτό προσεγγίζει πλέον το 64% όταν αναφερόμαστε στον ενήλικο πληθυσμό. Η πρώτη μας, λοιπόν, γραμμή προστασίας απέναντι στον ιό είναι η πιστή τήρηση των μέτρων και η δεύτερη και πιο αποτελεσματική είναι ο εμβολιασμός. Γιατί ο εμβολιασμός του καθενός από εμάς χτίζει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Μέχρι τότε, όμως, η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση προστασίας του εαυτού μας αλλά και των γύρω μας. Συνεχίζουμε λοιπόν να προσέχουμε -φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. Συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Είμαστε μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στον ιό.
Νομίζω η σύσταση του ECDC για μάσκες σε κλειστούς χώρους και για τους εμβολιασμένους το έχει αποδείξει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το κομμάτι των εμβολιασμών, με δεδομένη τη μετάλλαξη που κυριαρχεί, νομίζω ότι και οι αποστάσεις και η μάσκα, κυρίως, παίζουν ρόλο στο να στεγανοποιήσουμε συρροές και το βασικότερο είναι να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού. Ειδικά όταν αυτή είναι μέσα στην ίδια την κοινότητα».
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ωστόσο, όπως επισήμανε, ειδικά για τους ανεμβολίαστους είναι στοίχημα ζωής.
«Οι εικόνες που βλέπετε εσείς, που βλέπουμε εμείς, που υπάρχουν εκεί έξω, εμένα με λυπούν, διότι οι άνθρωποι αυτοί παίζουν με τη ζωή τους και κάποιοι παίζουν και με τις ζωές των υπολοίπων, κι αυτό δεν ξέρω πόσο πραγματικά, ηθικά ή όχι, είναι ανεκτό».
Είναι πάντως ενδεικτικό πως η μετάλλαξη Δέλτα μεταφέρεται σύμφωνα με τους επιστήμονες από τους ντόπιους που ταξιδεύουν στα νησιά και επιστρέφουν και όχι από τους τουρίστες.
Πλέον, ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας διαμορφώνεται ως εξής για τις ακόλουθες περιοχές:
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
- Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
Παπαευαγγέλου: Μόλις το 1% των κρουσμάτων από τουρίστες, 35% των διαγνώσεων από self tests
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην αυξανόμενη πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας, με τα δεδομένα να είναι προς το παρόν διαχειρίσιμα.
«Εμείς, όταν παίρνουμε τις αποφάσεις μας, λαμβάνουμε υπ’ όψιν πολύ περισσότερους δείκτες. Και ένας από τους δείκτες είναι σίγουρα η θετικότητα, που είναι σε χαμηλά επίπεδα, εξακολουθεί και είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, και το δεύτερο είναι κοιτάμε και την πίεση στο σύστημα Υγείας, που αυτή τη στιγμή είναι πλήρως διαχειρίσιμη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής, έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 25%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει στο 1. Ευτυχώς όμως, έχουν μειωθεί οι θάνατοι κατά 28%, με μόλις 6 ανά ημέρα.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στάθηκε σε μια σταθεροποίηση που παρατηρείται, αν και σε υψηλά νούμερα.
Σχολίασε ότι ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στη Μύκονο, στο 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο και 3,4 στην ΠΕ Θήρας.
Σήμερα, με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους.
«Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε τη ζωή μας». Το εμβόλιο μειώνει από 20-80 φορές την πιθανότητα νόσησης για τους εμβολιασμένους, ενώ εξηγεί η κ. Παπαευαγγέλου πως ένα ποσοστό 0.17% από τα 5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων που νόσησαν, είναι ένα φυσιολογικό και παράλληλα η διάρκεια παραμονής του ιού σε έναν εμβολιασμένο οργανισμό διαρκεί λιγότερες ημέρες.
Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε τη χρησιμότητα των self test, στα οποία οφείλεται το 35% των διαγνώσεων των τελευταίων ημέρων, με τους περισσότερους να βρίσκονται στο ηλικιακό φάσκα 18-65 ετών. Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί 38 εκατομμύρια self tests σε 4.5 εκατομμύρια πολίτες και έχουν αναρτηθεί 30 εκατομμύρια δηλώσεις στην πλατφόρμα.