Αυστηρός απέναντι στις τράπεζες για το θέμα των κόκκινων δανείων θέλησε να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», τόνισε.

Κυβερνητικά στελέχη επισήμαναν ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών – Παράλληλα έχει νομοθετήσει: Κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Στο χθεσινό ραντεβού του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες επικράτησε ψυχροπολεμικό κλίμα, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να απειλεί εκ νέου με μπλόκο στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών στο τέλος του 2022, παρ’ ότι πρακτικά τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.

Οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών προσήλθαν στη συνάντηση ξεκαθαρίζοντας στο οικονομικό επιτελείο ότι το ισπανικό μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα καθώς η συντριπτική πλειονότητα των προληπτικών δράσεων που προβλέπει, εμπίπτει στην κατηγορία της ρύθμισης και ως εκ τούτου οδηγεί σε αύξηση προβλέψεων και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία.

«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», κατέληξε