Εδώ και μια 5ετία συζητάμε για την ασφυκτική κατάσταση στα ενοίκια και στη στέγαση εν γένει, όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Όμως, όσο κι αν πιστεύουμε πως είναι σε ανυπόφορα υψηλή τιμή, δεν έχουμε δει καν το ταβάνι, ούτε το λίγο πριν το ταβάνι. Όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς και όπως δείχνουν 5 σοβαρά προβλήματα, η επόμενη 10ετία, τουλάχιστον, θα είναι πολύ σκληρή.
Την ώρα που επιχειρείται μια μετατροπή του κέντρου σε έκταση με κτήρια που διατίθενται για εμπορική εκμετάλλευση και γραφεία, σε μια πόλη που η εστίαση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και προσθέτει επίσης πίεση σε ενοίκια και τιμές κατοικιών, δημιουργείται ένας χάρτης μεγάλης ασφυξίας, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συντριπτικό βαθμό.
Παρότι, με βάση όσα συζητιούνται αυτές τις μέρες στο 10 Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, φαίνεται διάφορες πλευρές να απεργάζονται ένα πλάνο για να προσφέρουν μια ανάσα στα επόμενα χρόνια, αυτό δε διαφαίνεται πως θα τρέξει με την αναγκαία ταχύτητα και, κάπως έτσι, τα ενοίκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και οι σημερινές τους τιμές θα μας φαίνονται υποφερτές.

Οι 5 λόγοι που τα ενοίκια θα κινηθούν πιο ανηφορικά
1. Το ζήτημα με τα Airbnb το οποίο ανέδειξε ο Χάρης Δούκας, ως προς την Αθήνα. Αυτό είναι μια αλυσιδωτή συνθήκη, διότι οι 7 περιοχές για τις οποίες μίλησε, οδηγούν αρκετούς στην αναζήτηση κατοικίας, ενοίκια ή αγορές, σε άλλες περιοχές και ανεβαίνει η ζήτηση και στις λεγόμενες οικονομικές.
2. Το ζήτημα της Golden Visa που αναφέραμε διεξοδικά εδώ.
3. Το κράτος δεν προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην κατασκευή και διάθεση έξτρα κατοικιών, για να ανασάνει η αγορά. Αυτό το δήλωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand στο φόρουμ των Δελφών, ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, που έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη δεκαετία μπροστά μας, με το πρόβλημα να είναι η μη απελευθέρωση θυλάκων της πόλης, με πιο χαρακτηριστικά κάποια σημεία στη Θεσσαλονίκη, αλλά, κυρίως, η διαχείριση της πολιτικής, η μάστιγα του πολιτικού χρόνου που απαιτείται για να προχωρήσει μια διαδικασία απελευθέρωσης.

4. Η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές. Στην Ελλάδα προκύπτουν κάθε χρόνο δύο διαστήματα, ένα στα μέσα καλοκαιριού κι ένα κάπου μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, στα οποία προκαλούνται καταστροφές σε σπίτια και μειώνονται και οι ήδη διαθέσιμες επιλογές. Παράλληλα, η κλιματική κρίση θα οδηγήσει σε αρκετές μετεγκαταστάσεις, επομένως είναι κρίσιμο να αρχίσει ένα εθνικό πλάνο προσδιορισμού των κατάλληλων περιοχών για να μείνει κάποιος, των περιοχών με το μικρότερο κόστος.
5. Το μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομίας και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε στους Δελφούς ότι προβλέπεται στα επόμενα χρόνια να έρθει ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από την Αφρική, που θα προκαλέσει συμφόρηση στη στέγαση, ιδίως στα ενοίκια.