Ο σωστός τρόπος διατήρησης του κρέατος στο ψυγείο, πώς πρέπει να το ξεπαγώσουμε αλλά και η ενδεδειγμένη θερμοκρασία μαγειρέματος είναι μερικά από τα ζητήματα που αφορούν οι κανόνες που υπενθυμίζει ο ΕΟΔΥ ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού.
Επίσης, ο Οργανισμός τονίζει τι πρέπει να προσέξουμε σε ό,τι αφορά στη συντήρηση και την κατανάλωση των αυγών. Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων με ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά. Επίσης, υπογραμμίζει ότι τα αυγά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, κάτι που ισχύει και για τα βαμμένα.
Πιο αναλυτικά:
1. Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
2. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
3. Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
4. Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
Ο σωστός τρόπος απόψυξης και μαγειρέματος κρέατος
Σε ό,τι αφορά στο κρέας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί τόσο στη διαδικασία της απόψυξης, όσο και στο μαγείρεμα, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. Και προτού καταλήξει στο πασχαλινό τραπέζι, το κρέας θα πρέπει να έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160 βαθμών, τονίζει ο Οργανισμός.
1. Βεβαιωθείτε ότι αποψύχετε το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.
2. Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
3. Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.
4. Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
5. Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.
6. Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.
Οι συμβουλές για το delivery
Αν κάποιος θέλει να καταναλώσει αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), πρέπει να βεβαιωθεί ότι κατά την παραλαβή είναι ζεστό, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.
«Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C», συμβουλεύει.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει πως είναι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων. Ακόμη, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.