Περιεχόμενα
Χρειάστηκαν συνολικά 20 χρόνια για να παρέμβει το ελληνικό κράτος και δη η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να παύσει η συγκεκριμένη κατάληψη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Μία σειρά από… ζητήματα απέτρεπαν την ΕΛ.ΑΣ. από το να παρέμβει και να παραδώσει τον χώρο στην Πρυτανεία της Σχολής, καθιστώντας την περιουσία του ελληνικού λαού… τσιφλίκι στα χέρια προσώπων αμφιβόλου προέλευσης και ατζέντας.
Παράλληλα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η κατάληψη αποτέλεσε κρησφύγετο προσώπων που έχουν δράσει ποικιλοτρόπως ανάμεσα στον ιστό της ελληνικής κοινωνίας, ενδεχομένως σε επίπεδο περαιτέρω παραβατικό από την απλή παρακράτηση ενός δημόσιου χώρου.
Παρ’ όλα αυτά οι εκτιμήσεις των αστυνομικών θα εκτιμηθούν από τα όσα θα ανακαλύψει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών από τα ευρήματα που προέκυψαν μέσα στην κατάληψη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ύπαρξη όπλων. Οι άνδρες της ΟΠΚΕ, της ΔΙ.ΑΣ., της ΔΡΑΣΗ και των ΜΑΤ εντόπισαν μονάχα υλικό που παραπέμπει σε πολιτικό ακτιβισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το υλικό που εντοπίστηκε στην κατάληψη θα ελεγχθεί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ θα εξεταστούν αποτυπώματα και δείγματα DNA, ώστε να προχωρήσει η ταυτοποίηση και η περαιτέρω έρευνα.
Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την κατάληψη στο ΕΜΠ
Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επέμβασης στην κατάληψη:
«Σήμερα, πρωινές ώρες, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εκκένωσε κατειλημμένο χώρο στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο χώρος αποδόθηκε στον Κοσμήτορα της Σχολής μετά από είκοσι περίπου χρόνια. Το υλικό που βρέθηκε εντός της κατάληψης εξετάζεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, καθώς και ομάδες της ΔΙ.ΑΣ, της ΔΡΑΣΗ και της Ο.Π.Κ.Ε..
Από τις έρευνες που έχουν μέχρι τώρα ολοκληρωθεί, βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, αφίσες και πανό. Οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής».
Τοποθέτηση Οικονόμου για την επιχείρηση
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προχώρησε σε επίσημη τοποθέτηση για το τέλος της 20ετούς κατάληψης, μιλώντας μάλιστα για δράση ατόμων του περιθωρίου που ασκούν βία σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας.
«Χώρος του ΕΜΠ, ο οποίος ήταν κατειλημμένος και είχε περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, εκκενώθηκε και παραδόθηκε μετά περίπου 20 χρόνια στον Κοσμήτορα της Σχολής.
Οι χώροι του δημοσίου πανεπιστημίου πρέπει να διατίθενται για διδασκαλία και έρευνα και όχι να αποτελούν ορμητήρια ομάδων του περιθωρίου, που ασκούνται στη βία, εντός και εκτός των πανεπιστημίων μας.
Η πολιτική βούληση και η κοινωνική απαίτηση για νόμο και τάξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ισχυρές και πιο επίκαιρες από ποτέ, στο πλαίσιο ενίσχυσης και ισχυροποίησης των πανεπιστημίων μας στο διεθνή ανταγωνισμό».
Photo credits: ΕΛ.ΑΣ., Evrokinissi (Αρχείου)