Χρειάστηκαν μόνο μερικές… δεκαετίες για να ξεμπλοκάρει μία ακόμη μεγάλη επένδυση που θα αλλάξει το τοπίο στα Μεσόγεια και θα δημιουργήσει ένα πρότυπο ιατρικό πάρκο παρόμοιο με αυτά που συχνά συναντάμε στο εξωτερικό. Ο λόγος για το νέο Ιατρικό Πάρκο Αθηνών, που θα δημιουργηθεί στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα σε μια πελώρια έκταση στην Παιανία, δημιουργώντας έναν σύγχρονο πόλο ανάπτυξης υπηρεσιών υγείας.

Από το μακρινό 2001 έως το 2023 μπορεί τα χρόνια να είναι πολλά, αλλά φαίνεται πως στο εγχώριο επιχειρείν οι δεκαετίες που περνούν χωρίς καμία απολύτως πρόοδο σε διάφορα θέματα είναι κάτι συνηθισμένο. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την επένδυση που από το 2001 οραματιζόταν ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, επιθυμώντας στις εγκαταστάσεις του εν λόγω πάρκου να ιδρύσει και την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Ελλάδα, εφόσον το επέτρεπε το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας.

Μάλιστα, από το 2001, ο όμιλος είχε προχωρήσει στην πλήρη απόκτηση της Eurosite, εξαγοράζοντας το 50% από την Interamerican, με την οποία έως τότε είχε συνάψει συμφωνητικό για την από κοινού δημιουργία του πάρκου. Με την πεποίθηση ωστόσο πως η επένδυση θα προχωρούσε, ο όμιλος εξαγόρασε τη Eurosite με σκοπό να ολοκληρωθεί το πάρκο το… 2003.

Ακριβώς 20 χρόνια μετά και με την επένδυση να έχει μείνει στα χαρτιά αλλά με το όραμα να μην έχει σβήσει, δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς δημόσια διαβούλευση 30 ημερών το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την επένδυση στην περιοχή και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Για την εν λόγω περιοχή έχει ληφθεί ήδη απόφαση προέγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ για τη δημιουργία του Ιατρικού Πάρκου Αθηνών, ενώ σε σχέση με το μέγεθος των προς ανάπτυξη έργων, καθορίζεται ένας μέσος συντελεστής δόμησης (Σ.Δ.) = 0,45 για τη συνολική έκταση του ακινήτου.

Στην αρχική μελέτη προβλέπονταν η κατασκευή γενικής νοσηλευτικής μονάδας, μονάδας θεραπείας και αποκατάστασης, κέντρου φυσικής υγιεινής και ανανέωσης, παιδιατρική μονάδα, αμφιθέατρο, καταστήματα, χώροι εστίασης, ενεργειακό κέντρο εξοικονόμησης ενέργειας, συγκρότημα ρομποτικής χειρουργικής κ.ά., ενώ στο νέο Ιατρικό Πάρκο Αθηνών, όπως θα ονομαστεί, θα φιλοξενηθούν σε έκταση 83 στρεμμάτων 420 νοσοκομειακές κλίνες.

Το άθροισμα επιφανειών της επένδυσης υπολογίζεται σε 40.040 τ.μ., ενώ μαζί με τμήματα βιολογικού καθαρισμού (1.300 τ.μ.), το Κέντρο Κλινικών Μελετών Centre of Excellence (1.900 τ.μ.), τις 500 θέσεις parking και τους άλλους χώρους, το σύνολο φτάνει σε άνω των 50.000 τ.μ. Προβλέπεται, σύμφωνα με τη μελέτη, προσωπικό (μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τον 517/91) 2.046 ατόμων, ενώ με συνεργαζόμενους γιατρούς (3.500) θα φτάνει τα 5.546 άτομα, δημιουργώντας χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας σε μια μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη περιοχή.

Στόχος της Eurosite είναι η έκταση να λειτουργήσει ως υποδοχέας μιας επένδυσης υπερτοπικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, σκοπεύει να καταστήσει την Ανατολική Αττική έναν πόλο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, με εξειδίκευση στον ιατρικό τουρισμό και αντίστοιχα διεθνή ακτινοβολία.