”Χοντραίνει” το παιχνίδι των εταιρειών τεχνολογίας και επικοινωνίας, σε σχέση με τις οπτικές ίνες και τα κεφάλαια που τις συνοδεύουν.

Χαρακτηριστική ήταν πριν από λίγες ώρες η ανακοίνωση της United Group για τη δημιουργία εταιρείας με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, η United Fiber επιταχύνει την υλοποίηση της επένδυσης για την κατασκευή του δικού της υπερσύγχρονου και εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που ξεπερνά τα 22.000 χλμ., καλύπτοντας 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα έως το 2027. Επιπλέον, η United Fiber καθίσταται και πάροχος χονδρικής προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών δικτύων.

Κατά όσα αναφέρονται από την εταιρεία, με έμφαση στην τεχνολογία, την καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές, η United Fiber – η οποία κατέχει επί του παρόντος το μεγαλύτερο δίκτυο ευρυζωνικών υπηρεσιών βασισμένο σε οπτικές ίνες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες broadband υψηλής αξιοπιστίας και προδιαγραφών, 20-30 φορές ταχύτερες από αυτές που απολαμβάνει σήμερα η πλειοψηφία των χρηστών στην Ελλάδα. Η United Fiber θα συνδράμει στην ψηφιοποίηση της χώρας ενισχύοντας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Vodafone Ελλάδος, μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου Χάρη Μπρουμίδη, είχε ανακοινώσει στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, την δημιουργία αυτόνομης εταιρείας οπτικών ινών από τη Vodafone Ελλάδας, το επόμενο χρονικό διάστημα, σε χρόνο, ωστόσο, που δεν προσδιορίστηκε, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κατασκευή των δικτύων, αλλά και στην αξιοποίηση ευκαιριών στα recovery funds.

Αυτό που, επίσης, δεν είχε προσδιοριστεί, τότε, ήταν το αν η συγκεκριμένη εταιρεία θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια η μέσω κεφαλαίων από το RRF, για το οποίο όπως είχε υπογραμμίσει ο κ. Μπρουμιδης “θα αξιοποιήσουμε ο, τι μπορούμε από αυτά” .

Εξάλλου και ο ΟΤΕ, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είχε καταγράψει ακόμα ένα τρίμηνο αύξησης των συνδρομητών που απολαμβάνουν υπηρεσίες οπτικής ίνας (FTTx), κατά 26,1% σε ετήσια βάση, με 18χιλιάδες καθαρές προσθήκες στο τρίμηνο.

Κατά όσα αναφέρονταν στις οικονομικές της καταστάσεις, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών ανήλθε σε 1,448 εκατ., με τη διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης να είναι αυξημένη κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 62,5%.

Το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες άγγιξε το 44% των συνδέσεων οπτικών ινών στο τέλος του 2022, σε σύγκριση με το 25% ένα χρόνο πριν, ενισχυμένο από την πρωτοβουλία της εταιρείας να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες, όπου ήταν εφικτό.