Άλλαξε χέρια η μονάδα παραγωγής της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων και catering «Plaisir» που βγήκε νωρίτερα σήμερα σε πλειστηριασμό. Συγκεριμένα, η μονάδα βγήκε με επισπεύδουσα τη doValue και με τιμή πρώτης προσφοράς 548.954 ευρώ, ενώ κατακυρώθηκε με 4 ευρώ παραπάνω στις 548.600 ευρώ.
Πρόκειται για την αλυσίδα ζαχαροπλαστείων, με πορεία 40 ετών, που συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία, είτε με το κεντρικό της κατάστημα, στο ισόγειο του εμβληματικού ακινήτου όπου στεγάζεται το ξενοδοχείο Electra Palace στην πλατεία Αριστοτέλους, είτε με τα άλλα καταστήματα που λειτουργούν σε όλες τις πολυπληθείς συνοικίες, από την Τούμπα και του Χαριλάου, μέχρι την Καλαμαριά.
Η μεγάλη περιπέτεια
Ακόμη και σε μια τόσο «γλυκιά» διαδρομή, ωστόσο, υπάρχουν και πικρές στιγμές. Μια από αυτές είναι και η σημερινή, όπου η επιχείρηση του κ. Παπαοικονόμου βρέθηκε αντιμέτωπη με τον πλειστηριασμό για την παραγωγική μονάδα της.
Αυτή η αυτόνομη μονάδα παραγωγής ήταν ένα αναγκαίο βήμα προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των καταστημάτων, του τμήματος catering και των εξαγωγών.Το τολμηρό εγχείρημα ξεκίνησε το 1999 και το 2001 εγκαινιάστηκαν οι πρότυπες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής στη ΒΙ.ΠΕ Νέας Ραιδεστού, στο Αγρόκτημα Ματζαρίδες.
Η σημαντική επένδυση έδωσε «φτερά» στην επιχείρηση, ενδεχομένως όμως να αποτέλεσε και μία από τις αιτίες, σε συνδυασμό με την πτώση του τζίρου λόγω των διαδοχικών κρίσεων, που έφεραν την τωρινή περιπέτεια.
Έτσι το σφυρί για την παραγωγική «καρδιά» του Plaisir χτύπησε σήμερα, με αποτέλεσμα να περάσει σε άλλα χέρια.
Ο πλειστηριασμός στρεφόταν κατά της Plaisir Παραγωγική-Ζαχαροπλαστεία-Catering Α.Ε. και αφορά οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων επί του οποίου έχει ανεγερθεί διώροφο βιομηχανικό κτίριο αποτελούμενο από ισόγειο, συνολικού εμβαδού 533,83 τ.μ., που περιλαμβάνει δύο χώρους και δύο W.C. και έναν όροφο συνολικού εμβαδού 193,835 τ.μ., με γραφεία, αποθήκη, αρχείο, δωμάτιο φύλακα κ.ά.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το αγροτεμάχιο είναι περιφραγμένο με στοιχεία σκυροδέματος και μεταλλικό κιγκλίδωμα και ο ακάλυπτος χώρος ασφαλτοστρωμένος.
Το κτίριο είναι συμβατικής κατασκευής, με καλή εξωτερική συντήρηση, αλλά, όπως σημειώνεται, φαίνεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ αυτό που περιγράφεται στην αίτηση του δικαστικού επιμελητή. Έτσι, υπολογίζεται ότι έχει εμβαδόν κάλυψης περίπου 1.300τ.μ., ενώ υπάρχουν και μεταλλικά υπόστεγα, συνολικού εμβαδού περίπου 500 τ.μ.
Το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις από το παρελθόν, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 για 150.000 ευρώ (μέρος συνολικής οφειλής ύψους1,27 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί άλλοι τέσσερις πλειστηριασμοί που έγιναν τον Μάρτιο, εκ των οποίων οι τρεις κατέληξαν σε κατακύρωση ακινήτων της θυγατρικής «Ανθή Ζαχαροπλαστεία Α.Ε.». Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων από 22/03/2023, έχει τεθεί σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης.
Το πλήγμα της πανδημίας
Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τ’ άλλα αίτια, η εταιρεία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πολύχρονη οικονομική κρίση και στη συνέχεια από την πανδημία. Έτσι, ενώ την εποχή του 2012-13 ο τζίρος έφτανε τα 3,9 εκατ. ευρώ, ακολούθησε φθίνουσα διαδρομή, με τα καθαρά αποτελέσματα σε αρκετές χρήσεις να είναι ζημιογόνα.
Την περίοδο 2015-16 ο τζίρος είχε υποχωρήσει στα 2,8 εκατ. ευρώ και μετά ακόμη χαμηλότερα, στην περιοχή των 2,5 εκατ. Ευρώ.
Στη χρήση 1ης Ιουλίου 2019-30 Ιουνίου 2020, δηλαδή αφότου είχε εκδηλωθεί και η πανδημία, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 1,76 εκατ. ευρώ φέρνοντας ζημίες 396.000 ευρώ, ενώ στην επομένη ο τζίρος υποχώρησε στα 1,4 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές να φτάνουν στις 372.000 ευρώ.
Ωστόσο κατά την τελευταία χρήση (1/07/2021 έως 30/06/2022) ο κύκλος εργασιών ανέκαμψε στα 2,25 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να περιορίζονται στις 88.646 ευρώ.
Η αφετηρία και οι «σταθμοί»
Με καταγωγή από τον Κολινδρό Πιερίας ο Α. Παπαοικονόμου μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου η οικογένειά του δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο τυροκομικών.
Εκείνον, όμως, από νωρίς τον είχε κερδίσει η ζαχαροπλαστική. Έτσι, σε μικρή ηλικία, μετά το Δημοτικό, μαθήτευσε στο εργαστήριο του εμβληματικού καφέ-ζαχαροπλαστείου «Αχίλλειον», ένα από τα πιο γνωστά στέκια στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης.
Εκεί έμαθε αρκετά «μυστικά» της τέχνης, αλλά ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση μέχρι την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας. Παράλληλα, έκανε συχνά ταξίδια στο εξωτερικό διευρύνοντας τους ορίζοντες και τις γνώσεις του. Γρήγορα θέλησε να ανοίξει τα δικά του φτερά.
Αυτό το πρώτο βήμα έγινε το 1976 με το καφέ «Ανθέων», ένα κατάστημα πρωτοποριακό για την εποχή καθώς συνδύαζε τον καφέ, το γλυκό και το φαγητό, κάτι που το κατέστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα meeting point για τους Θεσσαλονικείς.
Η αγάπη του για το γλυκό, όμως, ήταν τόσο ισχυρή ώστε παρά την επιτυχία του «Ανθέων», έπειτα από 8 χρόνια, το 1984, εγκαινίασε το πρώτο κατάστημα Plaisir στην οδό Σοφούλη στο Ντεπώ, «με στόχο να δημιουργήσει νέες πρωτοποριακές γεύσεις στο χώρο του γλυκού που βασίζονται στα φρέσκα υλικά και στην ποιότητα των πρώτων υλών».
Αυτό το κατάστημα έγραψε το δικό του success story στην πόλη, «μαγνητίζοντας» μικρούς και μεγάλους, αλλά και ανοίγοντας τους ορίζοντες για τη συνέχεια.
Κάπως έτσι άρχισε να χτίζεται η αλυσίδα, με τα επόμενα καταστήματα στο Πανόραμα, στην Περαία, στην Τριανδρία, κ.ά. Το 1990 η επιχείρηση ξεφεύγει από τα όρια του συνηθισμένου ζαχαροπλαστείου, καθώς αρχίζει να δραστηριοποιείται και στο χώρο του Catering, με ιδιαίτερη επιτυχία.
Το 2012 ήταν χρονιά-ορόσημο για το Plaisir, καθώς άνοιξε το κατάστημα επί της Αριστοτέλους και Μητροπόλεως παντρεύοντας τον κόσμο του γλυκού με το εκλεκτό φαγητό, ενώ το 2015 η αλυσίδα έφτασε να αριθμεί 15 καταστήματα, εκ των οποίων τα 8 εταιρικά και τα 7 franchise.
Έκτοτε υπήρξαν αναδιατάξεις στο δίκτυο αλλά ακόμη και το 2021 το τελευταίο opening ήταν εντυπωσιακό, με ένα διώροφο σύγχρονο κατάστημα επί της οδού Αδριανουπόλεως στην Καλαμαριά που έθετε νέα standards για την αγορά.
Σήμερα η αλυσίδα αριθμεί 8 σημεία, στα οποία περιλαμβάνονται δύο στα γνωστά εμπορικά κέντρα, το Florida και το Mediterranean Cosmos.