Μετά από 6 μήνες πολέμου που έφερε με διαδικασία κατ΄επείγοντος ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων και όλα αυτά που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο (σε άλλες χώρες σαφώς πιο έντονα από εμάς), η επισιτιστική κρίση δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών έδωσε μια τόνωση, όμως αυτό είναι περισσότερο επιθανάτιος ρόγχος παρά δείγμα ανάστασης.

Για πολλούς αξιωματούχους αυτή είναι η χειρότερη επισιτιστική κρίση που έχουν γνωρίσει στη διάρκεια της ζωής τους, οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί λειτουργούν εδώ και εβδομάδες σαν τα μυρμήγκια, αποθηκεύοντας όσα τρόφιμα μπορούν και προετοιμάζοντας εαυτούς για ακόμα χειρότερες συνθήκες το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σε μια περίοδο που ανακοινώθηκε μείωση 14 δισ. ευρώ το οποίο πήγαινε συνήθως στην επισιτιστική ασφάλεια, όμως από το 2020 και μετά αυτό το ποσό πάει σε άλλες ανάγκες, σύμφωνα με έρευνα της Ceres2030.

Καθώς 36 χώρες βρίσκονται στο αποκλειστικό έλεος της Ουκρανίας και της Ρωσίας σε επίπεδο πρώτων υλών, με την Υεμένη να έχει ήδη βαρέσει διάλυση, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στους επερχόμενους μήνες, είναι δυσοίωνες. Από τον ΟΗΕ επικοινωνείται πως υπάρχουν τουλάχιστον 60 χώρες με τρομερή δυσκολία στην πληρωμή των εισαγωγών τους σε τρόφιμα, με την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και την έλλειψη τροφίμων τόσων μηνών να πιέζει αφάνταστα τις οικονομίες τους.

Ο ΟΗΕ είχε θέσει ως στόχο το 2030 να βάλει τέλος στην παγκόσμια πείνα. Αυτό πλέον δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Μόνο στο Κέρας της Αφρικής υπάρχουν 26 εκατομμύρια άνθρωποι, Κενυάτες, Αιθίοπες, Σομαλοί, που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα ως τον Φεβρουάριο. Στις εκεί περιοχές έχουν πεθάνει από ασιτία πάνω από 7 εκατομμύρια ζώα, ενώ συνολικά στην Ανατολική Αφρική ο αριθμός των ανθρώπων ενώπιον του λιμού, ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια!

Ο Λίβανος είναι μια ακόμα χώρα που πρακτικά έχει χρεωκοπήσει και διαλυθεί. Μετά την έκρηξη στο λιμάνι, η πορεία είναι προς τον γκρεμό, με τα προβλήματα ενέργειας και ηλεκτρισμού να είναι τεράστια εδώ και ένα χρόνο. Ο πληθωρισμός έχει πάει στο 122%, ποσοστό που δεν απέχει ιδιαίτερα από αυτό που ισχύει και σε όλες τις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει έλλειψη, οι άνθρωποι δε μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν σε αποθήκες, να χαλάνε και να καταλήγουν στα σκουπίδια. Από το Περού ως το Μπουρουντί, οι ανάγκες έχουν αναπροσαρμοστεί και το φαγητό έφτασε να μην είναι στις κορυφαίες προτεραιότητες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επισιτισμού αναφέρει πως 49 εκατομμύρια άνθρωποι από 46 χώρες θα βρεθούν σε λιμό ή σε συνθήκες που οδηγούν σε λιμό στους επόμενους μήνες ως το τέλος του 2022.

Αιθιοπία, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Αφγανιστάν, Σομαλία και Υεμένη είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο. Κι οι άνθρωποι απ΄αυτές τις χώρες θα κινηθούν προς τον Βορρά αναζητώντας την ελπίδα. Κι αυτή η αναζήτηση θα τους βγάλει αθρόα στη Μεσόγειο. Και βλέπουμε πως η Ευρώπη ακόμα δε μπορεί να δημιουργήσει δομές για την απορρόφηση και βοήθεια, ιδίως σε μια εποχή που ήδη υποδέχτηκε μεγάλα κύματα Ουκρανών προσφύγων.

Από  τις 22 Ιουλίου που άρχισε η απελευθέρωση των σιτηρών, υπήρξε μια πτώση 14.5% στις τιμές τροφίμων, αλλά οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν προσφέρουν σταθερότητα, ενώ υπάρχει και φόβος στους καλλιεργητές στην Ουκρανία που βλέπουν πυραυλικές επιθέσεις να καταστρέφουν τις καλλιέργειες τους. Μέχρι στιγμής είναι λίγο πάνω από 12 τα τάνκερ που έχουν εκπλεύσει, αλλά αυτά ήταν όσα είχαν εγκλωβιστεί από τον Φεβρουάριο.

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ουκρανία μπορεί να διαχειριστεί την εξαγωγή όλων όσα πρέπει να εξαχθούν άμεσα. Φοβόμαστε πως αυτές οι ελλείψεις τροφίμων μπορούν να πυροδοτήσουν συγκρούσεις και χάμος στις αγορές και να οδηγήσουν σε νέα αύηση τιμών που θα χτυπήσει τις πιο φτωχές περιοχές», αναφέρει στο Politicio ο Dominik Ziller, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για Αγροτική Ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν πληγεί άσχημα από τις ελλείψεις, αλλά τα συνεχιζόμενα κύματα καύσωνα έχουν επιτείνει το πρόβλημα. Βρετανία, Γαλλία, περιοχές των ΗΠΑ, Κίνα, Νότια Κίνα και Ανατολική Ευρώπη βασανίζονται, ενώ στην Κορέα και σε γύρω περιοχές σημειώνονται πλημμύρες.

Το 2022 η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα είναι σε πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία 4 χρόνια. «Είναι αναγκαίο να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή σε όλα τα επίπεδα σε όλες τις ηπείρους, γιατί η κλιματική κρίση θα σημαίνει πάντοτε πως κάποιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα», αναφέρει η Robynne Anderson, μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια.

Το ζήτημα είναι πως η άνοδος στις τιμές των λιπασμάτων δεν είναι προϊόν μόνο του πολέμου. Έχει ξεκινήσει πριν απ΄αυτόν. Και όσα έχουν συμβεί από τον Φεβρουάριο, έχουν υποθηκεύσει το μέλλον. Και οι ενέργειες που γίνονται κατά τόπους, όπως σε Γαλλία και Γερμανία, δεν δείχνουν να αρκούν.

Ο Παγκόσμιος Επιτιστικός Οργανισμός συνέλεξε το 2022 8 δισ. δολάρια από δωρεές, ενώ ο στόχος ήταν τα 22 δισ.

* Πηγή: Politico.eu

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: