Επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι ο εφιάλτης των λουόμενων, που ονομάζεται μώβ μέδουσες. Το θέαμα με τα χιλιάδες ζελατινοειδή πλάσματα να κολυμπούν στις ακτές, αποτρέποντας τους λουόμενους από το να βουτήξουν στα γαλανά νερά, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως κι αποκρουστικό. Ωστόσο, οι μέδουσες ζουν στις θάλασσες και θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι τους ανήκουν κι απλά μάς τις… παραχωρούν για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις.
Η μεγάλη «καταδρομική» των μεδουσών έγινε το 2021, όταν κι άρχισαν να μετακινούνται μεγάλοι πληθυσμοί κυρίως στο Αιγαίο, το οποίο και το καλοκαίρι του 2022 είχε να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Πέρυσι, και το Ιόνιο αντιμετώπισε μια έξαρση των μωβ μεδουσών με τα κοπάδια να ταξιδεύουν από τα όρια του Ατλαντικού και να περνούν από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα πριν καταλήξουν στα Επτάνησα και τις υπόλοιπες ακτές της Δυτικής Ελλάδας, όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Και φέτος πάντως, οι μέδουσες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Από τον χειμώνα κιόλας, έχουν καταγραφεί μωβ μέδουσες στο Ιόνιο και κυρίως στην Κέρκυρα, όπου εσχάτως υπήρξαν κι αρκετές αναφορές για κοπάδια νεαρών μωβ μεδουσών. Κάτι που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ενδέχεται να αποτελέσουν πρόβλημα και κατά την κορύφωση του καλοκαιριού, αν συνυπολογίσουμε ότι ο μέσος όρος ζωής τους ανέρχεται στους 9 μήνες.
Οπως αναφέρει το biodiversity που μελετά την βιοποικιλότητα στη χώρα μας, «ποτέ δεν έχει εμφανιστεί στην βιβλιογραφία, τη δεύτερη χρονιά να εξαφανίζονται οι μωβ μέδουσες και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια εξαίρεση αυτή την φορά. Αντιθέτως βλέπουμε μεγάλη διαφορά την 3η χρονιά και την 4η χρονιά εξαφανίζονται, κάνοντας τις να ξαναεμφανιστούν τουλάχιστον μετά από 5 χρόνια ή και σε κάποιες περιπτώσεις 10 με 12 χρόνια έπειτα».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το 2023 πιστεύεται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις τους. Για τις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ στην Κρήτη ίσως επηρεαστεί η δυτική πλευρά του νησιού, όπως και η νότια πλευρά της Πελοποννήσου.
Στο JellyReport του inaturalist.org, τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι εντόπισαν μωβ μέδουσες στις θάλασσες που επισκέφτηκαν.