Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες. Ένα κύμα καύσωνα θα χτυπήσει τη χώρα, με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, να κάνουν λόγο για ένα ισχυρό και παρατεταμένο κύμα που θα ξεκινήσει από αύριο Τρίτη (27/7) και θα κορυφωθεί το Σάββατο (31/7) μέχρι και τη Δευτέρα (2/8).

Αυτός ο καύσωνας, ίσως και να θυμίζει τον χειρότερο που έχει περάσει από την Ελλάδα και σημειώθηκε το 1987. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που έχει μείνει στην ιστορία, αφού άφησε στο πέρασμά του 1.300 νεκρούς, αν και λέγεται πως τα θύματα ήταν πολλά παραπάνω. Ίσως και 4.000. 

Ήταν 20 Ιουλίου 1987, όταν το κύμα καύσωνα ξεκίνησε να σαρώνει τη χώρα. Η θερμοκρασία άγγιζε τους 40 βαθμούς, οι οποίοι μπορεί να μας φαίνονται πλέον φυσιολογικοί, αφού τώρα έχουμε τα κλιματιστικά να κάνουν τη δουλειά τους και να λειτουργούν όλη μέρα κι όλη νύχτα, τότε θεωρούνταν πολυτέλεια, ακόμα και για τα νοσοκομεία. Για οκτώ ημέρες συνεχόμενες η θερμοκρασία δεν έπεφτε κάτω από τους 40 βαθμούς. Στις 28 Ιουλίου, το πρώτο αεράκι άρχιζε να δίνει ανάσες ελάχιστης δροσιάς.

https://www.intronews.gr/o-kafsonas-einai-mono-i-archi-oso-ki-an-theloume-na-ethelotyfloume

Αυτές οι οκτώ ημέρες, όμως, άφησαν πολλά θύματα, κυρίως ηλικιωμένους. Όπως ανέφεραν και οι εφημερίδες τότε, η θερμοκρασία δεν έπεφτε ούτε τις βραδινές ώρες, ενώ κάποια πρωτοσέλιδα έγραφαν τίτλους όπως «Θεέ βοήθησε μας». Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί εθνική τραγωδία, αφού όσοι ήταν μεγάλοι σε ηλικία ή αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν κατάφεραν να νικήσουν την ανυπόφορη ζέστη, η οποία είχε προκαλέσει διακοπές τόσο στο ρεύμα όσο και στο νερό. 

Συγκεκριμένα, 1.300 άνθρωποι ήταν ο επίσημος απολογισμός του καύσωνα, με τους 1.115 να καταγράφονται στην Αττική. Τα θύματα τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των τρένων του ΟΣΕ.

34 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα έχει βιώσει αντίστοιχους καύσωνες, όμως δεν φάνηκε ξανά τόσο απροετοίμαστη όσο τότε. Το νέο κύμα που θα ξεκινήσει από αύριο, μάλλον θα μας βρει αμπαρωμένους στα σπίτι μας και το κλιματιστικό.