Οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση, με τον Ερντογάν να καλεί, μάλιστα, την χώρα μας «να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά από τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα», αναφερόμενος στην καταστροφή της Σμύρνης, το 1922.

Η ελληνική κυβέρνηση με τη σειρά της, συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία, ωστόσο όπως γράφει και το Πρώτο Θέμα, «σουλτάνος» δεν κρύβει ότι είναι εξοργισμένος. Ο μεγάλος θυμός του είναι άγνωστο πού θα καταλήξει και στην Αθήνα ουδείς διακινδυνεύει προβλέψεις.

«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, ανέβασε τρεις φωτογραφίες από την τουρκική αποβατική άσκηση «Efes» που απεικονίζουν πλήγματα πυροβολικού, πυραύλους αέρος-εδάφους και βολές από επιθετικά ελικόπτερα και συνόδευσε με τέσσερις τουρκικές λέξεις που μεταφράζονται ως εξής: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ…».

Αν και οι απειλές είναι ξεκάθαρες, το Πρώτο Θέμα ζήτησε από έναν εξέχοντα απόστρατο αξιωματικό να αποκωδικοποιήσει τις τουρκικές προειδοποιήσεις και να εξηγήσει πού το πάει η Αγκυρα. «Ο Ερντογάν, όταν συνδιαλέγεσαι μαζί του, δίνει δύο επιλογές: ή αποδέχεσαι τα τετελεσμένα που δημιουργώ ή αντιμετωπίζεις τον στρατό μου», μας απαντά ευθέως.

Αποτυπώντας το σκηνικό που σχηματοποιείται από τις καθημερινές επιθετικές δηλώσεις των Τούρκων, ο ίδιος στρατιωτικός επισημαίνει για τον Ερντογάν: «Εχει δημιουργήσει ένα κρεσέντο το οποίο κάπου πρέπει να φτάσει, κάπως πρέπει να κλιμακωθεί και να οδηγηθεί σε κάποιου είδους κορύφωση».

«Δεν θυμάμαι τέτοια κλιμάκωση ποτέ των ποτών!», εξομολογείται παράγοντας με πείρα στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων σε διαφορετικές κυβερνήσεις και εκτιμά ότι ο Ερντογάν «το έχει χοντρύνει όσο ποτέ! Ο τουρκικός Τύπος έχει καθημερινά πρώτο θέμα την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν πάρει γραμμή από το προεδρικό μέγαρο».

Το ίδιο πρόσωπο, ωστόσο, αφήνει μια χαραμάδα ότι η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα οδηγηθεί σε κρίση μέσα στους θερινούς μήνες διότι κάτι τέτοιο θα έπληττε την τουριστική σεζόν και της Τουρκίας, σε μια εποχή που η οικονομία της έχει απόλυτη ανάγκη τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες. Η τουρκική πολιτική ηγεσία εκπαιδεύει τις πλατιές μάζες της κοινής γνώμης με θεωρίες περί νησιών που βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία παρανόμως, δήθεν και παρά τις προβλέψεις διεθνών συνθηκών.

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει τώρα την κατάσταση;

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και τη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. «Ο Ερντογάν αναμετράται με τον Ατατούρκ», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που στο παρελθόν είχε επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης. Στρατιωτικός με πείρα δεκαετιών αναφέρει ότι ο Ερντογάν αυτοπαγιδεύτηκε στην προσπάθειά του να γίνει ο επόμενος πατέρας του τουρκικού έθνους, αντικαθιστώντας τον Κεμάλ.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τους μετανάστες, εργαλειοποιώντας τα κύματα των ανθρώπων που αναζητούν στην Ευρώπη ένα καλύτερο μέλλον χωρίς φτώχεια, απειλεί με τον στρατό του και προσπαθεί να αξιοποιήσει τη μουσουλμανική θρησκεία, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις προσπάθειες εξισλαμισμού ακόμη και οικουμενικών μνημείων όπως η Αγια-Σοφιά.

Σενάρια στρατιωτικής κλιμάκωση

Μετά το κλείσιμο των διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας ο Ερντογάν «θα προκαλεί με την προσδοκία να διολισθήσουμε σε κάποιο ατύχημα. Ίσως επιχειρήσει επανάληψη των δραματικών γεγονότων που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2020, όπου οι ελληνικές και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε όλο το τόξο από τα Στενά μέχρι το Καστελόριζο», προβλέπει αρμόδια πηγή. Πόσο πιθανό όμως είναι ένα ατύχημα στο Αιγαίο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επεισόδιο; 

«Την πιθανότητα αυτή ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει, όπως η επακούμβηση τον Αύγουστο του 2020 ανάμεσα στη φρεγάτα “Λήμνος” και το τουρκικό πολεμικό “Kemal Reis”, που υπέστη σημαντικές ζημιές», εξηγεί στρατιωτική πηγή. Μεταξύ των σεναρίων που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν οι Τούρκοι για να προκαλέσουν αντιπαράθεση είναι πάντοτε η κίνηση τουρκικών αλιευτικών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ή και η αποστολή ομάδων από μετανάστες σε κάποιο νησί του οποίου την κυριαρχία αμφισβητούν ως «γκρίζα ζώνη» ή θεωρούν «στρατιωτικοποιημένο».

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα», διαβεβαιώνει ανώτατη στρατιωτική πηγή με την οποία συνομίλησε το «ΘΕΜΑ». «Παρακολουθούμε, βλέπουμε, ακούμε, έχουμε άποψη και γνώση για το τι γίνεται. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα αναπάντητο», τονίζει το ίδιο πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Να τρώμε, τελικά, χταπόδι ή όχι; Η ερώτηση που έχει διχάσει το ελληνικό internet

Ρωσία: Περισσότεροι από 15.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα το 2022

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Υπάρχει συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του; – «Θέλω να υποφέρει πρώτα» λέει ο πατέρας της Κάρολαιν