Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Emmanuel Macron, συζήτησαν μέσω τηλεφώνου τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών σε τετραμερείς συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, η διαχείριση της διαδικασίας σχετικά με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από ένα κέντρο συντονισμού που θα δημιουργηθεί στην Πόλη και θα διευθύνεται από αξιωματούχους της Τουρκίας, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και ενός κέντρου συντονισμού. Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών παραμένουν σε σιλό στο λιμάνι της Οδησσού και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού. Πέρα από το σχέδιο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ο Ερντογάν έθιξε το θέμα της προμήθειας της Τουρκίας με το σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T.
Η προσδοκία της Τουρκίας για το σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T ήταν να «διασφαλίσει την έναρξη του έργου ανεφοδιασμού και να αναπτύξει ένα κοινό σύστημα που θα περιλάμβανε τη μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της πλήρους διαφάνειας». Η απάντηση του Macron, προς το παρόν, παραμένει άγνωστη.
President @RTErdogan spoke by phone with President Emmanuel Macron of France.
The call addressed the Türkiye-France relations and regional matters.
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) July 16, 2022
Κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Draghi, και με το Macron. Στο τραπέζι των συζητήσεων «έπεσε» το αμυντικό σύστημα Eurosam SAMP-T, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Mevlüt Çavuşoğlu στο Gamble του CNBC. Ο Ερντογάν δήλωσε, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι η Τουρκία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να υπογράψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό την συμφωνία αεροάμυνας.
Φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος στρέφει αλλού το βλέμμα του, καθώς ψάχνει εναλλακτικές μιας και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά
Σχολή Οικονομικών του Κιέβου: Η Ρωσία κλέβει και εξάγει παράνομα τεράστιες ποσότητες σιτηρών
«Χαμός» στην Μύκονο με το live του Βέρτη – 15.000 ελάχιστη κατανάλωση και το «ντου» της ΑΑΔΕ