Σε μια χώρα που το brunch είναι ένα τεράστιο hype, τα pancakes με σιρόπι σφενδάμου είναι ένα must πιάτο. Μέχρι σήμερα, το σιρόπι το παίρναμε από τα σούπερ μάρκετ με ξένη ετικέτα. Πλέον, χάρη στο σχέδιο εμφύτευσης 40.000 σφενδαμόδεντρων σε όλη την Ελλάδα, θα έχουμε ντόπιο σφενδάμι..
Χιλιάδες σφενδαμόδεντρα από τον Καναδά, διάσημα για το φύλλωμα τους και ιδανικά για τον καλλωπισμό πάρκων και πεζοδρομίων, ετοιμάζονται να «κυριεύσουν» κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα πρώτα δέντρα ξεκίνησαν να μοιράζονται δωρεάν σε 13 δήμους της χώρας, στο πλαίσιο αναμνηστικού προγράμματος δενδροφύτευσης που «τρέχει» η ελληνική κοινότητα του Καναδά με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Η ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Ελλάδα «γεννήθηκε» όταν ο Θεσσαλονικιός, Γιάννης Κακάλας, βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους ως μετανάστης στο Λόντον του Οντάριο. Εκεί, γνώρισε έναν παραγωγό που εξάγει τους σφένδαμους και ακολούθως κατέθεσε την πρόταση στην ελληνική κοινότητα του Καναδά, που την αποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη.
Ο κ. Κακάλας, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στον τουριστικό κλάδο και σήμερα ασχολείται με τη μουσική, χωρίς να χάσει χρόνο ξεκίνησε τις επαφές με τους ελληνικούς δήμους και πριν από λίγες ημέρες μοίρασε τα πρώτα σφενδαμόδεντρα.
Τα ξεχωριστά αυτά δέντρα έχουν ήδη παραλάβει οι δημοτικές αρχές των δήμων Λαγκαδά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Δράμας, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αλεξανδρούπολης και Δεσκάτης Γρεβενών.
Στόχος είναι να «απλωθούν» 40.000 σφενδαμόδεντρα σε 200 δήμους της χώρας, με τον κάθε δήμο να παραλαμβάνει συμβολικά από 200 δέντρα. «Ξεκινήσαμε με αυτούς τους πρώτους 13 δήμους και μοιράσαμε για αρχή 370 ρίζες δέντρων. Το πρόγραμμα της ελληνικής κοινότητας του Καναδά θα συνεχιστεί έως το 2029, όσο κράτησε η Ελληνική Επανάσταση», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος δενδροφύτευσης κ.Κακάλας.
Τα δέντρα, ποικιλίας «Acer Pseudoplatanus tunpetti», έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως υπερδένδρα, είναι ενδημικά στην Ευρώπη και στην Ασία και θεωρούνται ιδανικά για τον καλλωπισμό δημόσιων χώρων. Έχουν μεγάλες αντοχές στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, όπως και στους ρύπους, ενώ η φύση των ριζών τους είναι τέτοια που δεν «σηκώνουν» τις πλάκες των πεζοδρομίων.
«Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και το κάνω με ενθουσιασμό γιατί βοηθάω τον τόπο μας, να δούμε κάτι θετικό και να πάρει θάρρος ο κόσμος», πρόσθεσε ο διαχειριστής του ελληνο- καναδικού προγράμματος δενδροφύτευσης.
Από την πλευρά του, ένας εκ των αντιδημάρχων Πρασίνου που παρέλαβε τα πρώτα δέντρα, ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, Λευτέρης Τσαγκαλίδης, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως από την πρώτη παρτίδα σφενδάμων, τα περισσότερα ήδη φυτεύτηκαν στα χωριά του δήμου, ενώ αναμένουν να παραλάβουν τα υπόλοιπα για να μοιραστούν και στις άλλες περιοχές του Λαγκαδά.