Ο David Beasley είναι ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Επισιτισμού (World Food Programme) και η εκτίμησή του γι΄αυτό που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε επίπεδο τροφίμων, είναι αρκετά δυσοίωνη. Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Beasley έκανε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: «πληρώστε τώρα περισσότερα για να αποφύγετε έναν παγκόσμιο λιμό ή θα υποφέρετε μια προσφυγική κρίση αργότερα».
Οι παγκόσμιες αγορές τροφίμων εκτινάσσουν τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως τα σιτηρά, και αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο σουβλάκι που συζητάμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες του κόσμου αυτό οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση και σε τιμές πληθωριστικές. Αυτή η κατάσταση ωθεί περιοχές του κόσμου που ήταν ούτως ή άλλως στο όριο του λιμού, να βρεθούν σε ένα πολιτικό χάος που αργά ή γρήγορα θα φέρει εμφυλίους και προσφυγικές ροές ανυπολόγιστες για τις χώρες της Δύσης.
Για όσους μπορεί να θυμούνται, ο Beasley είναι αυτός στον οποίο είχε απαντήσει ο Elon Musk ότι θα του στείλει χρήματα αρκεί να του πει το πλάνο του για να σταματήσει την επισιτιστική κρίση. «Μου έδωσε μπόλικο feedback, αλλά δεν είδα ποτέ τα λεφτά του», είχε πει τότε ο 65χρονος από τη Νότια Καρολίνα.
«Μας λείπουν δισεκατομμύρια. Η αποτυχία του να παρέχουμε αυτή τη χρονιά μερικά έξτρα δισ. δολάρια, σημαίνει ότι θα έχουμε λιμό, αποσταθεροποίηση και τεράστια μετανάστευση», λέει χαρακτηριστικά ο Beasley που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις της Ευρώπης. Μάλιστα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, ζήτησε να έχει σχηματιστεί μια πρόταση μέχρι και σήμερα.
Από το Μάλι ως τη Μπουρκίνα Φάσο: Μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011, η Αφρικανική Άνοιξη του 2021;
Ρωσία και Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σε σιτηρά και ο πόλεμος έχει διακόψει την προμηθευτική αλυσίδα με τρομερό αντίκτυπο στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στην Αφρική το 50% των εισαγωγών τους σε σιτάρι προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία, όπου εξάγουν μεγάλες ποσότητες λιπάσματος. Στην Ουκρανία όχι μόνο υπάρχει αδυναμία πλέον να εξάγει, αλλά τίθεται σε κίνδυνο και η παραγωγή εν όψει της επόμενης χρονιάς. Το 2023 κρέμεται πάνω σε ένα πολύ λεπτό σχοινί. Γι΄αυτό και το φθινόπωρο αναμένεται να είναι πολύ σκληρό.
«Αν σκεφτείτε ότι έχουμε την κόλαση επί γης, τότε ετοιμαστείτε. Αν αγνοούμε τη βόρεια Αφρική, η Βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοούμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη», περιέγραψε όσο πιο γλαφυρά μπορεί ο Beasley. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, η Βόρειος Αφρική είναι σε χειρότερη κατάσταση τώρα απ΄ό,τι όταν έγινε η Αραβική Άνοιξη στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επισιτισμού έχει αναλάβει τον επισιτισμό σε όλη τη ζώνη του Σαχέλ, στον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο ιδίως, όπου τα προβλήματα χειροτερεύουν από την άνοδο στις τιμές των τροφίμων. «Προειδοποιώ για χρόνια τώρα τα αναπτυγμένα έθνη ότι το Σαχέλ θα καταρρεύσει αν είμαστε απρόσεκτοι», είπε ο Beasley που έχει ξεκινήσει μια αποστολή συγκέντρωσης δισεκατομμυρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει, τότε ο πλανήτης θα βρεθεί μπροστά σε τρομακτικές ελλείψεις. Η πολιτική αναταραχή δε θα αργήσει να φτάσει ως την Ευρώπη.
«Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες, όταν δε θα υπάρχει αρκετό φαγητό..; Είναι εύκολο να κάθεσαι στον θρόνο σου, στον ψηλό πύργο σου, όταν δεν είσαι εσύ αυτός που πεινάει».
8 δισεκατομμύρια δολάρια λείπουν από το World Food Programme, ένα ποσό στο οποίο συνετέλεσε και ο πληθωρισμός από την πανδημία, η κλιματική κρίση και οι πόλεμοι. Στην Υεμένη για παράδειγμα, όπου μαίνεται ένας πόλεμος για χρόνια, 13 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον ΟΗΕ για να τραφούν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει πιο βαθιά και δραματική αυτή την κρίση.
Το 2021 η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σε αναλογία για το World Food Programme, παρέχοντας το 9% της συνολικής παραγωγής της. Το πρόβλημα αυτή τη στιμή δεν είναι η ποσότητα, αλλά η τιμή. Τα σιτηρά έχουν αυξηθεί κατά 19% από την πρώτη ημέρα εισβολής, σύμφωνα με το Business Insider.
Τα ίδια χρήματα αγοράζουν τώρα λιγότερη ποσότητα, επομένως το WFP θα χρειαστεί ένεση στα ταμεία του ή θα αναγκαστεί να κόψει τις μερίδες σε χώρες όπως η Υεμένη, το Τσαντ και ο Νίγηρας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία και σε όσους βοηθάει εντός της χώρας – υπολογίζονται γύρω στα 3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τα έσοδα του WFP προέρχονται από δωρεές από κυβερνήσεις ή ιδιώτες. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτεροι σπόνσορες, ενώ η Κομισιόν έρχεται στην 3η θέση ε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Το φορτίο που αναλογεί σε κάθε χώρα διαφέρει και δεν είναι πάντοτε δίκαιο ή ανάλογο του μεγέθους. Το 2020 η Γαλλία έδωσε λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τη Ρωσία.
Ο Beasley έχει εναποθέσει μεγάλο μέρος των ελπίδων του στον Jeff Bezos. «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα που παρακαλάμε για μερικά δισεκατομμύρια, όταν υπάρχουν τρισ. δολάρια σε πλούτο που ξεπλένονται στον πλανήτη Γη και οι CEO των τεχνολογικών εταιρειών αυξάνουν τον πλούτο τους διαρκώς στην πανδημία. Χρειάζομαι τη βοήθεια τους για λίγο καιρό. Αυτό είναι για το οποίο τους ικετεύω».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευτεί στον Beasley για να κατευθύνει εκατοντάδες εκατομμύρια από τους πόρους της προς το World Food Programme, όμως δεν είναι αρκετά. «Αν δε δράσετε τώρα, θα το πληρώσετε επί 100 στο μέλλον».
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ
Πόλεμος στο Metaverse: Θα γίνει ο Γ΄ Παγκόσμιος στον ψηφιακό κόσμο;
Ρωσία: Τι είναι η FSB και ποιες είναι οι μέθοδοι της για την στρατολόγηση κατασκόπων