Το πρακτορείο της Ευρωπαϊκής αστυνομίας, Europol, αναγκάζεται να διαγράψει ένα τεράστιο ποσοστό προσωπικών δεδομένων, το οποίο πάρθηκε παρανόμως από Ευρωπαίους πολίτες. Τα στοιχεία εντόπισε o EDPS (Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων), τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μια μεγάλη κιβωτός δεδομένων που διαθέτει δισεκατομμύρια στοιχεία προσωπικών δεδομένων.

Έχουν αποσπάσει ήδη ευαίσθητα δεδομένα από αναφορές εγκλημάτων, από κωδικοποιημένα δίκτυα κινητής και αιτούντες ασύλου οι οποίοι δεν διέπραξαν ποτέ κάποιο έγκλημα.

Ανάμεσα στα τετράκις εκατομμύρια bytes, περιλαμβάνονται ευαίσθητα δεδομένα για τουλάχιστον ένα τέταρτο των εκατομμυρίων τωρινών ή τέως υπόπτων για σοβαρά εγκλήματα ή τρομοκρατικές επιθέσεις. Τα συγκεκριμένα δεδομένα πάρθηκαν από τις εθνικές αρχές τα τελευταία έξι χρόνια, από μια σειρά αγνώστων αστυνομικών ερευνών.

Οι φύλακες δεδομένων, διέταξαν την Europol, να διαγράψει δεδομένα που κρατήθηκαν για περισσότερο από έξι μήνες, δίνοντας τους ένα χρόνο να ξεδιαλύνουν ποια από αυτά μπορούν να κρατήσουν νόμιμα.

Η συγκεκριμένη απόφαση, αποκαλύπτει την βαθιά πολιτική ρήξη των Ευρωπαίων νομοθετών και τους συμβιβασμούς που γίνονται εις βάρος της ιδιωτικότητας και ασφάλειας των πολιτών.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι διακυβεύεται μελλοντικά, η ιδιωτικότητα στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Η Europol από την άλλη, αρνείται κάθε κατηγορία και ισχυρίζεται πως οι φρουροί δεδομένων, ενδεχομένως να καταπατούν την τωρινή νομοθεσία, δυσκολεύοντας έτσι το έργο της.

Οι τελευταίοι, συνεργάστηκαν με τον EDPS, με σκοπό να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και την προστασία των πολιτών της, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσει τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, για πιθανή δημόσια αντιπαράθεση, ώθησε την Monique Pariat, Γενική Διεθύντρια Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., να καλέσει σε σύσκεψη τα δύο πρακτορεία, τον Δεκέμβριο του 2021.

Πηγές λένε πως ο EDPS συμβουλεύτηκε να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά την δημόσια κριτική του στην Europol.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία αναφορά στα στοιχεία της Pegasus spyware, που δείχνουν ότι πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στην Ευρώπη, έκαναν συνεχείς προσπάθειες να διεισδύσουν σε προσωπικά δεδομένα υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Κάτι που μας αφορά άμεσα, είναι ότι η Europol, τρέχει από το 2016 προγράμματα ελέγχου σε προσφυγικά camps σε Ιταλία και Ελλάδα, αποσπώντας προσωπικά δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες αιτούντες ασύλου, σε αναζήτηση μυστικών πρακτόρων και τρομοκρατών.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα κανονισμών της ελευθερίας στην πληροφόρηση, έλεγχοι ρουτίνας όπως τους αποκαλεί η Europol, σε πρόσφυγες που περνούν τα ευρωπαικά σύνορα, δεν έχουν καμία νόμιμη βάση.

Η Chloé Berthélémy, ειδικός στα Ευρωπαικά Ψηφιακά Δικαιώματα του δικτύου NGO, είπε πως ενώ η Europol είναι σχετικά πίσω τεχνολογικά σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθεί τις ίδιες τακτικές με την NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ).

Η ικανότητα της Europol να αποσπά τεράστιο αριθμό δεδομένων και να τα αποθηκεύει, είναι αυτό που αποκαλούμε μεγάλη κιβωτό δεδομένων και το γεγονός ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς χρησιμοποιούνται, δημιουργεί μια μαύρη τρύπα. 

Πηγή: The Guardian