Σαν βόμβα εν αιθρία έσκασε, χθες, η είδηση για την υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού στο Κατάρ, στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της, όπως ανακοίνωσαν τα βελγικά μέσα. Ποιος θα φανταζόταν πως πίσω από την επίσκεψή της στο Κατάρ και την αποθέωση για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα κρυβόταν μία μεγάλη κομπίνα;

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα L’Echo, στο σπίτι της Εύας Καϊλή εντοπίστηκαν χρήματα σε σακούλες -χωρίς να έχει καθοριστεί το συνολικό ποσό-, ενώ επικαλούμενη δικαστικές πηγές αναφέρει πως μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της.

Ο ίδιος φέρεται να είχε μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού -σύμφωνα με το δημοσίευμα- οι ανακριτές πιστεύουν ότι είχε προειδοποιηθεί από συνεργούς.

Εύα Καϊλή

Όσον αφορά την έρευνα, για την εντολή της οποίας έδωσε ο εισαγγελέας Michel Claise, ειδικό σε θέματα οικονομικών υποθέσεων, ξεκίνησε πριν 4 μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία πάταξης της διαφθοράς του Βελγίου και έγινε με μεγάλη διακριτικότητα.

Η έρευνα εστιάζει στις ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, που θεωρείται ότι επηρέασε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει τέσσερις προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις. Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ.

Διαβάστε ακόμη: Τι θα περιέχει το περιβόητο «Καλάθι του Άι Βασίλη»; Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία

Υπό ανάκριση η Εύα Καϊλή

Αφού πέρασε το βράδυ της στο κελί, η Εύα Καϊλή βρίσκεται στη διαδικασία ανάκρισης, παρά την προστασία που της παρέχει η βουλευτική ασυλία. Τόσο το γραφείο το δικό της, όσο και του συζύγου της στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν σφραγιστεί, ενώ για την ίδια υπόθεση εξετάζονται ακόμη οι Βέλγοι ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, Marc Tarabella και Marie Arena.

Τη στιγμή που βγήκε η είδηση στη δημοσιότητα, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε αμέσως και με μια λακωνική ανακοίνωση έθεσε την Καϊλή εκτός κόμματος, μετά από 18 χρόνια πολιτικής δράσης. Στη σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται πως «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι διεγράφη και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ.

Ανδρουλάκης για Εύα Καϊλή: Λειτούργησε ως Δούρειος Ιππος της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για το Qatargate, δήλωσε πως η Καϊλή είχε αποκαλέσει «εργασιακό παράδεισο» το Κατάρ, δήλωση που τον βρίσκει «κάθετα αντίθετο».

Υποστήριξε επίσης πως «το σύστημα εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος και χρησιμοποίησε την Εύα Καϊλή για το θέμα της παρακολούθησής μου στο ευρωκοινοβούλιο» και πρόσθεσε:

«Από τις 26 Ιουλίου και μετά με οδήγησε να πάρω μία απόφαση για να πάρω αποστάσεις από την Εύα Καϊλή. Από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Predator η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει πως η κυρία Καϊλή δεν θα ήταν ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ: «Από το Σεπτέμβριο είχα πει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια».