Έπιασε αμέσως δράση ο νέος συνήγορος της Εύας Καϊλή, ο Σβεν Μαρί, ο επονομαζόμενος και «συνήγορος του διαβόλου», ο οποίος κατέθεσε νέο αίτημα αποφυλάκισης για την πρώην Ευρωβουλευτή, τη μοναδική που έχει εμπλακεί το όνομά της στο σκάνδαλο QatarGate που έχει φυλακιστεί από την πρώτη στιγμή.

Σε αυτό το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης που κατατέθηκε από τον Μαρί μαζί με τον Έλληνα συνήγορό της, τον κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο, η Εύα Καϊλή ελπίζει πως θα της δοθεί η δυνατότητα για κατ΄οίκον περιορισμό, δεδομένου πως δεν έχει υπάρξει κάποια δικαστική εις βάρος της απόφαση που να την καταδικάζει.

Όπως αναφέρει το EURACTIV, αυτό το αίτημα είναι το πιο σημαντικό απ΄όσα έχει καταθέσει, καθώς σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, αν απορριφθεί, η μόνη επιλογή θα είναι να γίνει έφεση. Τέτοιες εφέσεις έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και αν απορριφθεί και η έφεση, τότε η Εύα Καϊλή θα πρέπει να περιμένει δύο μήνες για να καταθέσει νέο αίτημα κι όχι έναν μήνα όπως ίσχυε ως τώρα.

Στο πλευρό της Καϊλή 10 Ιταλοί Ευρωβουλευτές

Ενόσω περιμένει μια θετική έκβαση στο αίτημα, η Εύα Καϊλή βλέπει 10 Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές από την Ιταλία να στέκονται στο πλευρό της και να στέλνουν επιστολή, με μπροστάρισσα την Ρομπέρτα Μετσόλα, την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλοντας τις συνθήκες κράτησης της.

Όπως αναφέρει η Le Soir, οι 10 Ευρωβουλευτές ζητούν να αποφυλακιστεί ή να αλλάξουν οι σκληρές συνθήκες κράτησης της, αφού δεν της επιτρέπεται να βλέπει συχνά την κόρη της, ενώ υπάρχουν και διάφορες καταγγελίες για κακομεταχείριση των κρατουμένων από τις βελγικές αρχές.

«Έχει μπορέσει να δει την 23 μηνών κόρη της μόνο δύο φορές από τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου. Ένα παιδί χωρίς την παρουσία της μητέρας ή του πατέρα της. Πρόκειται για βίαιη πράξη που θα πληρώσει το παιδί και που έχει όλο το άρωμα μιας πρόσθετης ποινής, η οποία εφαρμόζεται πριν ακόμη διεξαχθεί η δίκη. Δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνουμε. Όχι σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, ειδικά όταν αθώος και ένοχος δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».

Εκτός από την Ρομπέρτα Μετσόλα, την επιστολή, που ήταν προϊόν ατομικής πρωτοβουλίας κι όχι συλλογική κίνηση της ομάδας Σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών (S&D) συνυπογράφουν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Μπράντο Μπενιφέι, ο Πάολο Ντε Κάστρο, ο πρώην εισαγγελέας κατά της μαφίας Φράνκο Ρομπέρτι και η Αλεσάντρα Μορέτι.

Αίτημα εξαίρεσης του Μισέλ Κλεζ από τον Παντσέρι

Ως προς τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα και ο Ιταλός Αντόνιο Παντσέρι θα παρουσιαστούν σήμερα στους δικαστές στις Βρυξέλλες για να οριστεί η πορεία της διαχείρισης τους, με τον Ταραμπέλα να είναι από την Παρασκευή στις φυλακές του Σεν-Ζιλ και τον Παντσέρι να έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τις βελγικές αρχές, ώστε να τους δώσει πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε το κύκλωμα για το QatarGate.

Η πλευρά του Ταραμπέλα έχει περάσει στην αντεπίθεση και κατατέθηκε αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ που κίνησε τις διαδικασίες για την εξάρθρωση του QatarGate. Το επιχείρημα των συνηγόρων του είναι πως ο Κλεζ έχει παραβιάσει το τεκμήριο της αθώοτητας.

«Στους όρους του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε για τον κ. Ταραμπέλα, ο δικαστής αναφέρει ότι “οι δημόσιες θέσεις του κατηγορουμένου ήταν αρχικά δυσμενείς για το Κατάρ και στη συνέχεια οι θέσεις αυτές αντιστράφηκαν από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύποπτη κίνηση κεφαλαίων”. Το τεκμήριο της αθωότητας καταστρατηγείται εδώ, γιατί ο δικαστής, με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, υπονοεί σαφώς τη γνώμη του για την ενοχή του κ. Ταραμπέλα στην υπόθεση αυτή και φαίνεται σαφώς να θεωρεί δεδομένα τα αμφισβητούμενα γεγονότα που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγει».