Στις φυλακές του Χάρεν κρατείται η Εύα Καϊλή, η οποία θα παραμείνει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, όταν και θα επαναξιολογηθεί η τύχη της από το δικαστικό συμβούλιο. Νωρίτερα, σήμερα, έγινε και το πρώτο επισκεπτήριο από τον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, ο οποίος εξίσου συνελήφθη όταν βγήκε στο φως το Qatargate, αλλά δεν προφυλακίστηκε κι αφέθηκε ελεύθερος.

Ο ίδιος τσακώθηκε από την βελγικές αρχές, την ώρα που προσπαθούσε να μεταφέρει μια βαλίτσα που του είχε δώσει η Εύα Καϊλή, με 600.000 ευρώ. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τον είχε ειδοποιήσει, όταν συνελήφθη πρώτα ο σύντροφός της, Φραντζέσκο Τζιόρτζι.

Κατά την επίσκεψη του Αλέξανδρου Καϊλή, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες του ζήτησε να κάνει κάποια δήλωση on camera, με εκείνον να επιτίθεται στο τηλεοπτικό συνεργείο και να μπαίνει στο χώρο αναμονής της φυλακής.

Σημειώνεται πως είναι πολύ πιθανό μέσα στην ημέρα να μεταβεί στις φυλακές και ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ στη φυλακή επιτρέπεται να βλέπει το παιδί της, όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, αν θα την επισκέπτεται ή αν θα το έχει μαζί της στο κελί.

«Οι φυλακές του Χάρεν έχουν δεχτεί τους πρώτους φυλακισμένους εδώ και λίγους μήνες, είναι ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει στο Βέλγιο από πλευράς σωφρονιστικού καταστήματος και υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και παιδιών» είπε ο δικηγόρος στις Βρυξέλλες Νίκος Κορογιαννάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και οι λόγοι που αρνήθηκαν το αίτημά της για αποφυλάκιση

Η Εύα Καϊλή κατέθεσε χθες το πρωί, για 1 ώρα και 20 λεπτά, ενώπιον των δικαστών, ωστόσο αρνήθηκαν το αίτημα της για αποφυλάκιση με βραχιολάκι και χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι λόγοι που οδήγησαν το δικαστικό συμβούλιο σε αυτή την απόφαση, είναι τρεις. Πρώτον, θεωρείται ύποπτη φυγής. Δεύτερον, εκτιμάται πως μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις και τρίτον, θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη: Πολικό ψύχος σαρώνει τις ΗΠΑ: -45 βαθμούς η θερμοκρασία, προειδοποιήσεις για κρυοπαγήματα σε λιγότερο από 5 λεπτά

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος απαγωγής της Εύας Καϊλής από κατασκόπους του Κατάρ, ενώ σχετικά με την αλλοίωση στοιχείων από την πλευρά της πρώην αντιπροέδρου της ευρωβουλής ο δικηγόρος της απάντησε ότι «τέτοιος φόβος δεν υπάρχει και μην ξεχνάτε ότι ο ανακριτής είπε δεν έχει στοιχεία για την διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την εγκληματική οργάνωση».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε ότι η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου δεν είχε στην διάταξή της ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι είναι ύποπτη φυγής, δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η  Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία και υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά κριτήρια.

Εύα Καϊλή: Οι «πολυτελείς» φυλακές του Χάρεν όπου κρατείται

Οι φυλακές του Χάρεν δεν έχουν καμία σχέση με τις φυλακές που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Οι κρατούμενοι μοιράζονται ανάλογα με το προφίλ τους και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι σε όλους τους χώρους της μονάδας. Συνολικά οι φυλακές του Χάρεν μπορούν να φιλοξενούν 1.190 κρατούμενους.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ασχολούνται με την απασχόληση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει εργασία, αθλητικές δραστηριότητες, χαλάρωση και εκμάθηση. Επιπλέον, εκεί εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ στις οροφές, 37.000τμ πρασίνου, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Επιπλέον, οι γυναίκες κρατούμενες μπορούν να έχουν ακόμα και τα παιδιά μαζί τους. Έχουν πέντε ειδικά διαμορφωμένα υπνοδωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν τις μητέρες με τα μωρά τους, ενώ οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιχνιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο.