Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Qatargate, με το νέο δημοσίευμα του Politico να επικαλείται το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος της, όπου αναφέρεται πως «αρκετά εκατομμύρια ευρώ παραδόθηκαν στους βασικούς υπόπτους του σκανδάλου».

Περιγράφεται στο δημοσίευμα ένα κύκλωμα με έδρα της Βρυξέλλες, που ενεργούσε από το 2021 για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι. Σημειώνεται επίσης, ότι το Κατάρ «έτρεχε» τις υποθέσεις του μέσω του πρώην Ευρωβουλευτή και φερόμενου ως «εγκεφάλου» του σκανδάλου Αντόνιο Παντσέρι. Στο ένταλμα σύλληψης της Καϊλή σημειώνεται ακόμη πως «ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ φαίνεται ότι έλεγχε τις δραστηριότητες του Παντσέρι».

Σχετικά με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, γίνεται αναφορά πως ήταν ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ανάμεσα σε εκείνη και τον Παντσέρι: «Η έρευνα έδειξε ότι οι εντολές δίνονταν από τον κ. Παντσέρι στη σύζυγο της κατηγορουμένης».

Το μυστήριο με την Ολλανδή

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Παντσέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Ελληνίδας Ευρωβουλεύτρια. Στο ένταλμα επισημαίνεται ένα περιστατικό όταν ο Παντσέρι ήταν οργισμένος με την Καϊλή που μιλούσε με μια μυστηριώδη γυναίκα, η οποία αποκαλείται ως «η Ολλανδή». «Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε στην Ολλανδή», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος πίστευε ότι είχε «υπερβεί τα όρια».

Ο Παντσέρι μετέφερε την ενόχλησή του στον Τζόρτζι: «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει». Το Politico δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα της «Ολλανδής».

Ο ρόλος του Παντσέρι

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην κάμερα της ΕΡΤ, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, είχε αναεφέρει για τον ρόλο του Παντσέρι: «Δεν είναι ξεκάθαρος. Στην αρχή της έρευνας είχε ένα συγκεκριμένο ρόλο. Δηλαδή εκλήθη να απαντήσει σε μια ολόκληρη σειρά ερωτήσεων. Στη συνέχεια άλλαξε αφήγημα. Εμφανίζεται πλέον με μια διαφορετική γραμμή. Δηλαδή δηλώνει μεταμέλεια που σημαίνει ότι θα βοηθήσει την έρευνα λέγοντας την αλήθεια. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι όταν στην πρώτη φάση της έρευνας, προτού δηλώσει μεταμέλεια ο Παντσέρι έλεγε διάφορα πράγματα, η Δικαιοσύνη έλεγε ότι ήταν ψέματα, ενώ τώρα όλα όσα λέει θεωρούνται αληθή, φαίνεται σαν ο λόγος του Ευαγγελίου» πρόσθεσε.

Το θέμα των χρημάτων

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με την κατηγορία της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση μετά από εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το αν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής δημόσιας διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.