Λίγα 24ωρα μετά τον άντρα που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία, ένα ακόμα κρούσμα με ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε στη χώρα μας και ο υγειονομικός και επιστημονικός μηχανισμός βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, μιας και φαίνεται πως στις επόμενες ημέρες θα εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις νοσούντων, χωρίς όμως να υπάρχει μια θνητότητα ή μια ανάγκη νοσηλείας που να προκαλεί πονοκέφαλο στο σύστημα υγείας.

Και το δεύτερο κρούσμα αφορά σε άντρα που είχε επίσης ταξιδέψει στην Ιβηρική Χερσόνησο, αυτή τη φορά στην Ισπανία, με τις επόμενες ημέρες να είναι ενδεικτικές για τον ρυθμό μετάδοσης, αλλά και για τα ποιοτικά στοιχεία της μεταδοτικότητας, αφού αν δεν πρόκειται για άνδρες που ταξίδεψαν επίσης σε χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, τότε είναι περιπτώσεις ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τους δύο νοσούντες.

Η μετάδοση της νόσου, όπως έχει τονιστεί κατ΄εξακολούθηση από ειδικούς, δεν είναι εύκολη. Για να κολλήσει κάποιος ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει είτε να υπάρξει ανταλλαγή σταγονιδίων μέσω του αναπνευστικού συστήματος, είτε να κοιμήθει κάποιος στα σεντόνια νοσούντα, είτε, τέλος, να έρθει κάποιος σε επαφή με τα εξανθήματα της νόσου. Η σεξουαλική επαφή είναι επίσης ένας τρόπος, εφόσον γίνεται δίχως προφυλάξεις.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο πως αυτό το μίνι κύμα μετάδοσης για την ευλογιά των πιθήκων θα είναι μεγαλύτερο από το παρελθόν, καθώς η νόσος ξέφυγε. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα οδηγηθούμε σε νούμερα επιδημίας. Το θετικό είναι πως πρόκειται για μια νόσο που δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση, άρα μπορεί να ελεγχθεί.

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Παναγή Γαλιατσάτο, καθηγητή πνευμονολογίας στο Johns Hopkins «για την ευλογιά των πιθήκων χρειάζεται προσοχή και όχι φόβος. Έχουμε θεραπείες για αυτή. Έχουμε εμβόλια και φάρμακα που λειτουργούν. Δεν έχουμε φόβο, δεν θα γίνει πανδημία».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ευλογιά των πιθήκων: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη – Ποια τα συμπτώματα της ασθένειας

Ευλογιά των πιθήκων: Εκτός σκέψης κάποιος μαζικός εμβολιασμός – «Μην στιγματίζουμε τον έρωτα», λέει ο Μόσιαλος

Παγκόσμια ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων – Σύσταση από ECDC για προετοιμασία προγράμματος εμβολιασμού