Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε να προστεθεί, μαζί με όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο, από την ευλογιά των πιθήκων. Όπως δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα σε Πορτογαλία και Ισπανία. Σε ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία:
α) τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν
β) πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες
γ) τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού, ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς. Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνιση», επισημαίνει.
Η ευλογιά των πιθήκων
Πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες και αίσθημα κόπωσης. Ακολουθεί εξάνθημα που σχηματίζει φουσκάλες και κρούστες. Ο χρόνος από την έκθεση μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων είναι περίπου 10 ημέρες, ενώ η διάρκεια τους είναι περίπου από 2 έως 4 εβδομάδες.
Η ασθένεια μεταδίδεται από το χειρισμό του κρέατος, δάγκωμα ζώου ή γρατσουνιά, σωματικά υγρά, μολυσμένα αντικείμενα ή στενή επαφή με άτομο που νοσεί. Ο ιός πιστεύεται ότι κυκλοφορεί στη φύση μεταξύ ορισμένων τρωκτικών στην Αφρική. Η ασθένεια μπορεί να έχει παρόμοια εμφάνιση με την ανεμοβλογιά.
Το εμβόλιο της ευλογιάς πιστεύεται ότι προλαμβάνει τη μόλυνση. Το 2019 εγκρίθηκε ένα εμβόλιο για τη νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. Η σιντοφοβίρη ή η μπινκιδοφοβίρη μπορεί να είναι χρήσιμες.
Ο κίνδυνος θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί είναι έως και 10%.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Είναι ο Zelensky… Ρώσος; Οι φωτογραφίες από το «διαβατήριό» του που το υπονοούν
Πόσο γρήγορα θα μπορούσαν Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;