Συνεχίζει να απασχολεί τους ειδικούς υγείας η ευλογιά των πιθήκων. Η νέα αυτή υγειονομική απειλή μεταλλάσσεται σε ταχύτατους ρυθμούς, αρκετά πιο γρήγορα από ότι θα περίμεναν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Nature Medicine που δημοσιεύτηκε από Πορτογάλους επιστήμονες καταδεικνύει ότι οι 50 (!) μεταλλάξεις που έχει εμφανίσει μέχρι τώρα η ευλογία των πιθήκων είναι πολλές περισσότερες από όσες υπολόγιζαν. Μία αντίστοιχη νόσος σημειώνει στο ίδιο διάστημα το 1/4 του αριθμού αυτού, ίσως και λιγότερο.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από 15 υποθέσεις ευλογιάς των πιθήκων και ανέλυσαν το γενετικό τους υλικό για να προβούν στα εν λόγω συμπεράσματα.

«Στα γενετικά δεδομένα του ιού εντοπίστηκαν πρωτεΐνες που αντιδρούν με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένδειξη ότι ο ιός αυτός παρουσιάζει πολλά στάδια εξέλιξης και μεταλλάξεων» αναφέρουν οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων του 2022 εκτιμάται ότι προέρχεται από μία που έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του 2017 ενώ άρχισε πρόσφατα να παρουσιάζει ενδημικά χαρακτηριστικά. Συνήθως συναντάται στην δυτική και κεντρική Αφρική αλλά τελευταία «μετανάστευσε» και σε άλλες χώρες.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της στενής επαφής, των σωματικών υγρών και των υγρών σταγονιδίων. Ακόμη, μπορεί κάποιος να κολλήσει εάν αγγίξει μολυσμένη επιφάνεια.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Με μία σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε άνθρωπος του Putin – Είχε τον χαρτοφύλακα με τους πυρηνικούς κωδικούς

Ισπανία: Πρόστιμο 750 ευρώ για όποιον ουρεί στη θάλασσα

ΗΠΑ: Συνεχίζει να πέφτει η δημοτικότητα του Biden – Έφτασε το 36%, ιστορικό χαμηλό