Αν νομίζατε ότι θα παίρναμε κάποια ανάσα το καλοκαίρι και γενικότερα στη ζωή μας, μετά το πατατράκ της πανδημίας (η οποία, ναι, δεν έχει τελειώσει), γελαστήκατε. Και γελαστήκαμε. Αυτή τη στιγμή, η ευλογιά των πιθήκων, που αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, έχει μεγάλη έξαρση στα κρούσματα, όσον αφορά την Ευρώπη.

Τα τελευταία 24ωρα, η Βρετανία είναι το επίκεντρο, έχοντας καταγράψει μέσα σε λίγα 24ωρα 77 νέα κρούσματα. Αυτός ο αριθμός την καθιστά δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη Νότιο Αφρική. Συνολικά στην Ευρώπη τα κρούσματα είναι στα 577, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, σε 10 χώρες για την ακρίβεια, είναι 437, με τον συνολικό αριθμό να είναι 1014 κρούσματα. Ένα εξ αυτών εντοπίστηκε και στην Ελλάδα.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από το να μη κολλήσουμε; Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν στους ταξιδιώτες να λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις, ώστε να αποφύγουν τη μόλυνση. Παρ΄όλα αυτά, ο κίνδυνος είναι σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο συστήνεται να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.

Από την άλλη, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι ταξιδεύουν σε μέρη που ο αριθμός κρουσμάτων είναι υψηλός, όσοι εργάζονται με ζώα και οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με το ίδιο φύλο. Η εξάπλωση, πάντως, ώθησε τους ερευνητές να τα βάλουν κάτω και να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι.

Η Maria Van Kerkhove, η οποία ηγείται των ομάδων που ασχολούνται με ασθένειες στον ΠΟΥ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανό η ευρεία μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες. «Χρειαζόμαστε ταχεία δράση», τόνισε.

Πού είναι ενδημική η ευλογιά των πιθήκων

Ο ιός έχει εντοπιστεί στη δυτική και κεντρική Αφρική -χωρίς να είναι κάτι καινούριο-, όπως στο Μπενίν, το Καμερούν, τη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε. Οι ερευνητές είπαν ότι απαιτείται καλύτερη επιτήρηση για να μάθουμε αν ο ιός είναι ενδημικός αλλά δεν ανιχνεύεται σε άλλες γειτονικές χώρες.

Ορισμένες ενδημικές χώρες, όπως η Νιγηρία, έχουν δει μια αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια, με τους ερευνητές να επισημαίνουν την εξασθένηση της ανοσίας κατά της ευλογιάς και της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί περισσότερη επαφή με ζώα, ως πιθανές αιτίες της αύξησης.

Πώς μπορεί να εξαπλωθεί;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα είναι το κλειδί για τη μετάδοση και σημειώνουν ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται τόσο γρήγορα ή εύκολα όσο ο Covid-19 ή άλλοι αερομεταφερόμενοι ιοί.

Είναι θανατηφόρα ασθένεια;

Υπάρχουν δύο ομάδες του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, που ονομάζονται clades: αυτός της Δυτικής Αφρικής είναι η πιο ήπια μορφή του ιού, ενώ ο ιός της Κεντρικής Αφρικής προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Εκτός των ενδημικών χωρών, μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από ευλογιά των πιθήκων. Η δυτική Αφρική, εκεί όπου ξεκίνησε το νέο ξέσπασμα, έχει ποσοστό θνησιμότητας κάτω του 3%. Το ποσοστό θνησιμότητας για την περιοχή της Κεντρικής Αφρικής θα μπορούσε να είναι υψηλότερο και εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1 και 10% των περιπτώσεων. Όμως ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε μολύνσεις, σε έναν νεότερο πληθυσμό στις αφρικανικές χώρες, σε σύγκριση με τη Δύση.

Ποια εμβόλια υπάρχουν για την ευλογιά των πιθήκων;

Υπάρχουν πολλά εμβόλια που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την ευλογιά των πιθήκων, αν και τα περισσότερα είχαν δημιουργηθεί αρχικά για την ευλογιά.

Ο FDA ενέκρινε, το 2007, το εμβόλιο μίας δόσης ACAM2000 της Emergent κατά της ευλογιάς και το 2019 το εμβόλιο δύο δόσεων Jynneos της Bavarian Nordic, για την πρόληψη της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων σε ενήλικες. Ωστόσο, το ACAM2000 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως φλεγμονή της καρδιάς ή του εγκεφάλου, τύφλωση και εμβρυϊκούς θανάτους, σύμφωνα με τον FDA , επομένως η χρήση του εμβολίου είναι περιορισμένη.

Όσο για το Jynneos, η Βαυαρική Σκανδιναβία ζήτησε από τον FDA να το εγκρίνει μόνο για την ευλογιά, αλλά η υπηρεσία το ενέκρινε και για την ευλογιά των πιθήκων, επειδή οι δύο ιοί έχουν «συγγένεια» και τα εμβόλια προσφέρουν διασταυρούμενη προστασία, δήλωσε η Marion Gruber, αντιπρόεδρος για δημόσια υγεία και ρυθμιστική επιστήμη στο IAVI, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό.

Αν και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν μεγάλα αποθέματα εμβολίων ευλογιάς, οι παρενέργειές τους και άλλοι κίνδυνοι έχουν κάνει τα νεότερα εμβόλια να προτιμώνται περισσότερες από τις εκατοντάδες εκατομμύρια παλαιότερες δόσεις στα αποθέματα.

Θα χρειαστεί να κάνουμε εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων;

Πιθανώς όχι. Αλλά τώρα με αυτά κανείς δεν ξέρει. Αν και τα εμβόλια είναι βασικά εργαλεία για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου, εκπρόσωποι του ΠΟΥ έχουν πει ότι μόνο όσοι έχουν εκτεθεί ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης πρέπει να εμβολιάζονται.

Τι δεν γνωρίζουμε ακόμα για την ευλογιά των πιθήκων;

Αρχικά, δεν είναι γνωστό ποια είναι εκείνα τα ζώα που μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό. Επιπλέον, οι ερευνητές θα στρέψουν επίσης την προσοχή τους στην κατανόηση των λόγων για την απρόβλεπτη μετάδοση, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά της ευλογιάς των πιθήκων – ποιες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα, πώς εξαπλώνεται ο ιός και πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η ασθένεια – απαιτούν περισσότερη έρευνα.

Με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε περισσότερα στο intronews.gr:

Προκλητικότητα από τουρκικά ΜΜΕ: «Η Τουρκία να ρίξει μια σφαλιάρα να κάνει απόβαση σε δύο ελληνικά νησιά»

Ουκρανία: Διστακτικός ο καγκελάριος της Γερμανίας για την ένταξη στην Ε.Ε. παρά την επιμονή Zelensky

Vladimir Putin: Γιατί θα προτείνει σύντομα κατάπαυση του πυρός;