Το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε επίσημη καταδίκη της Ουγγαρίας χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, «υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας». Επί της ουσίας, ενέκρινε εισήγηση που κρίνει ότι η Ουγγαρία δεν αποτελεί πλέον πραγματική δημοκρατία χαρακτηρίζοντάς την «υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας».

Σύμφωνα με το κείμενο που υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές: «Η έλλειψη αποφασιστικής δράσης της ΕΕ έχει συμβάλει στην εμφάνιση ενός «υβριδικού καθεστώτος εκλογικής απολυταρχίας», δηλαδή ενός πολιτειακού συστήματος στο οποίο διεξάγονται εκλογές βάσει συντάγματος, αλλά απουσιάζει ο σεβασμός των δημοκρατικών κανόνων και προτύπων», τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Στη Νέα Υόρκη οι άστεγοι είναι πλέον 80.000 – Οι περισσότεροι από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης

Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα, με 433 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 28 αποχές, επικαιροποιεί αυτήν με την οποία το Κοινοβούλιο ενεργοποίησε τη διαδικασία του άρθρου 7 το 2018, πραγματοποιώντας μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των εξελίξεων στους 12 προβληματικούς τομείς που έχει αναδείξει το ΕΚ στο παρελθόν.

Στην έκθεσή τους, τα μέλη του κοινοβουλίου απαρίθμησαν μια σειρά από ανησυχίες, από τη λειτουργία του εκλογικού συστήματος της χώρας έως τη δικαστική της ανεξαρτησία. Εκφράζουν επίσης φόβους για την ακαδημαϊκή και θρησκευτική ελευθερία, καθώς και για τα δικαιώματα των ευάλωτων πληθυσμών. «Λυπούμαστε βαθύτατα που η έλλειψη αποφασιστικής δράσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέβαλε στην κατάρρευση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, καθιστώντας τη χώρα ένα υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γκουεντόλιν Ντέλμπο.

Το Κοινοβούλιο δεν είναι το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που βρίσκεται σε αντίθεση με τη Βουδαπέστη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εμπλακεί σε μια μακρά μάχη με τη χώρα για το κράτος δικαίου, πιέζοντας την Ουγγαρία για την εικαζόμενη κατάχρηση δημόσιων πόρων για τον εμπλουτισμό προσώπων κοντά στο κυβερνών κόμμα Fidesz. Την Κυριακή, η Κομισιόν αναμένεται να συστήσει σημαντική περικοπή στα κονδύλια της Ουγγαρίας στην ΕΕ, δίνοντας παράλληλα στη χώρα αρκετούς μήνες για να βρει συμβιβασμό.

Putin – Jinping: Ο απώτερος στόχος τους και το σχέδιο «Αποσταθεροποίηση σε 2 μέτωπα»

Το Κοινοβούλιο ήταν επίσης επικριτικό για την κατάσταση της δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Ήδη από το 2013, πέρασε τη λεγόμενη Έκθεση Tavares – που ονομάστηκε από τον Πορτογάλο ευρωβουλευτή Ρουί Ταβάρες- η οποία προειδοποιούσε για κινδύνους για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, το εκλογικό σύστημα, τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα.

Το 2018, οι ευρωβουλευτές έκαναν το ιστορικό βήμα ενεργοποίησης της λεγόμενης διαδικασίας του άρθρου 7 της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας – μια διαδικασία που χρησιμοποιείται όταν ένα κράτος μέλος θεωρείται ότι κινδυνεύει να παραβιάσει τις βασικές αξίες του μπλοκ. Αυτή η διαδικασία έκτοτε έχει σταματήσει στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συγκεντρώνει αξιωματούχους από τα κράτη μέλη. Η έκθεση της Πέμπτης ωθεί το Συμβούλιο να αναλάβει δράση κατά της Ουγγαρίας. Το κείμενο περιλαμβάνει το σχέδιο μιας πιθανής πρότασης του Συμβουλίου που αναφέρει ότι «υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης από την Ουγγαρία των αξιών στις οποίες βασίζεται η Ένωση».