Σε ισχύ τέθηκε το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε σε βάρος της Ρωσίας. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, αναρτήθηκαν στην εφημερίδα της Ε.Ε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Η Ευρώπη, αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin και τον Υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov, με περαιτέρω δέσμη ατομικών και οικονομικών μέτρων, που θα επιβαρύνουν και τη Λευκορωσία, για συμμετοχή στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις ατομικές κυρώσεις, εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, η Ευρώπη, σκοπεύει να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υποστήριξαν την άμεση αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο – μη κυβερνητικά ελεγχόμενων – περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων περιοχών.

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις θα επιβληθούν και στα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία επικύρωσαν την κυβερνητική απόφαση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δύο περιοχών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζει επίσης στον στόχο, εκείνους που διευκόλυναν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση από τη Λευκορωσία.

Το πακέτο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί,  επεκτείνει περαιτέρω τους υφιστάμενους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς, εμποδίζοντας μερικώς την πρόσβαση της Ρωσίας στις σημαντικότερες κεφαλαιαγορές.

Επιπλέον, απαγορεύει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές ρωσικών κρατικών οντοτήτων, σε περιοχές διαπραγμάτευσης της Ευρώπης. Εισάγει νέα μέτρα, τα οποία περιορίζουν σημαντικά τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία στην Ε.Ε, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων, οι οποίες ξεπερνούν ορισμένες αξίες, από Ρώσους υπηκόους ή κατοίκους, την τήρηση λογαριασμών Ρώσων πελατών από τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Ρώσους πελάτες.

Οι κυρώσεις στοχεύουν το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς

Οι παραπάνω κυρώσεις στοχεύουν το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας. Πρόκειται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας και τον πληθωρισμό, ενώ σταδιακά θα διαβρώσουν τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Επιπλέον μέτρα έχουν ληφθεί, για να αποτραπεί η κρυφή περιουσία της ρωσικής ελίτ σε ασφαλή καταφύγια στην Ευρώπη.

Τι θα γίνει στον τομέα της ενέργειας

Στον τομέα της ενέργειας, η Ε.Ε , θα απαγορεύσει την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή στη Ρωσία συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογιών στη διύλιση πετρελαίου και θα βάλει σε ισχύ περιορισμούς, που αφορούν την παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις της Ευρώπης, σκοπεύουν να πλήξουν τον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα και να καταστήσουν αδύνατη την αναβάθμιση των διυλιστήριων πετρελαίου της. Να σημειωθεί πως τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας, ανήλθαν στα 24 δισ. ευρώ, το 2019.

Το νέο πακέτο, περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση εξαγωγών, που καλύπτει αγαθά και τεχνολογία στον κλάδο των αερομεταφορών και του διαστήματος και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών ασφάλισης και συντήρησης, οι οποίες σχετίζονται με τα εν λόγω τα αγαθά και την τεχνολογία. Θα απαγορεύσει επιπλέον, την παροχή σχετικής τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

Η ΕΕ επέβαλε περαιτέρω περιορισμούς εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογίας που μπορούν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Σε αυτό το μέτρο, θα περιλαμβάνονται προϊόντα, όπως ημιαγωγοί ή τεχνολογίες αιχμής.

Αποφάσισε παράλληλα, την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την πολιτική των θεωρήσεων. Διπλωμάτες, Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες, δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από τις διατάξεις διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, οι οποίες επιτρέπουν την προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ. Αυτή η απόφαση δεν θα επηρεάσει τους απλούς Ρώσους πολίτες.

Εντωμεταξύ, απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει – άνευ όρων – όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλεί τους ένοπλους σχηματισμούς, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την παραπληροφόρηση και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων, δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η Ε.Ε θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεχίσει τον ισχυρό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, εντός του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.