Ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., που ήθελαν το «χτύπημα» τα ξημερώματα στον Εύοσμο ν’ αποτελεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Άλλωστε η περίπτωση του «Μαύρου», του 35χρονου που έπεσε νεκρός, είχε όνομα στους κύκλους του αλβανικού υποκόσμου και κατά τα φαινόμενα μακρύ ιστορικό στον κόσμο της νύχτας.

Σύμφωνα με τα αλβανικά Μέσα το ψευδώνυμο του «Μαύρου» απορρέει από το «Zezaku», το οποίο σημαίνει ακριβώς αυτό. Το πραγματικό όνομα του «Μαύρου» ήταν Εράλντ Γιονούζι και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι γείτονες στην περιοχή του Ευόσμου, δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα. Μάλιστα είχε και οικογένεια. Τα στοιχεία όμως αναφέρουν άλλα.

Ο 35χρονος κατάγεται από τον Κορυτσά έπεσε νεκρός με τέσσερις σφαίρες στο στήθος. Οι εκτελεστές (άγνωστοι στον αριθμό μέχρι τώρα) περίμεναν μέχρι ο 35χρονος να παρκάρει το όχημά του και περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να σημαδέψουν το στήθος του «Μαύρου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δύο χειροπιαστές παραβάσεις του «Μαύρου», αναφορικά με τα ελληνικά δεδομένα, έχουν να κάνουν με την παραβίαση των συνόρων, όπως και με την πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων το 2009. Τα αλβανικά Μέσα συνδέουν την… δραπέτευση του «Μαύρου» στην Ελλάδα, εξαιτίας της δολοφονίας του συμπατριώτη του Πέλουμπ Τσολάκ. Ο 35χρονος είχε τότε κληθεί ως μάρτυρας για τη δολοφονία του φίλου του, ωστόσο εικάζεται πως εκεί ένιωσε πως θα ήταν ο επόμενος και γι’ αυτό διέφυγε στη χώρα μας.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο πάντως επικαλείται πηγές οι οποίες αναφέρουν πως είχε καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2016, ενώ το 2020 και αφού είχε αποφυλακιστεί, άγνωστοι είχαν αποπειραθεί να τον σκοτώσουν.   

Μαύρου, Εράλντ Γιονούζι

Το χρονικό

Στο πόδι σηκώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας (27/7) η δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα ο Εύοσμος. Ένα μαφιόζικο χτύπημα αναστάτωσε τη γειτονιά στην οδό Βιζυηνού, αφού άγνωστοι επιτέθηκαν και πυροβόλησαν έναν 35χρονο άνδρα έξω από το σπίτι του.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με τις Αρχές να ειδοποιούνται στις 00:50. Η Άμεση Δράση βρέθηκε στο σημείο, ενώ κινητοποιήθηκε άμεσα και το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 35χρονο έχοντας τις αισθήσεις του, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αλλοδαπός.

Το ΕΚΑΒ κινήθηκε άμεσα και μετέφερε το θύμα της επίθεσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο 35χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή μερικές ώρες αργότερα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thestival.gr της Θεσσαλονίκης, ο 35χρονος είχε δεχτεί αρκετές σφαίρες στο στήθος, δείγμα πως η επίθεση έγινε από σχετικά κοντινή απόσταση. Το ίδιο Μέσο κάνει λόγο σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ κυκλωμάτων μπράβων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την περίπτωση του «Μαύρου»

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (27-07-2027), σε περιοχή του Ευόσμου, εντοπίστηκε επί του πεζοδρομίου, από προστρέξαντες αστυνομικούς, σοβαρά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο 35χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της πόλης, όπου λίγη ώρα αργότερα κατέληξε.

Στο σημείο μετέβη συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για την εξερεύνηση του χώρου.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Photo credits: noa.al