Περιεχόμενα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο απολογισμός των πεπραγμένων της ΕΥΠ για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τον Αύγουστο του 2023. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας, ενδεχομένως στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της –στο μέτρο του λογικού και δυνατού- διαφάνειας, προχωρούν στην ενημέρωση του κοινού μέσω μίας 20σέλιδης έκθεσης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό, καταγράφονται οι κύριες προτεραιότητες και οι βασικοί τομείς δράσης της ΕΥΠ και περιγράφονται συνοπτικά κίνδυνοι που αντιμετωπίστηκαν στα πεδία εξωτερικών απειλών, κατασκοπευτικών δράσεων, τρομοκρατίας, παράνομης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, κυβερνοασφάλειας και νέων τεχνολογιών, αλλά και η προετοιμασία της ΕΥΠ για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η ΕΥΠ για την «Μαρία Τσάλλα»
Η ΕΥΠ στην εν λόγω έκθεση ξεχωρίζει την υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου, η οποία ζούσε στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Η υπόθεση σαφώς και είχε απασχολήσει ιδιαιτέρως σε μία ιδιαίτερα τεταμένη εποχή, αναφορικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με τον δυτικό κόσμο.
Χαρακτηριστικά η ΕΥΠ αναφέρει στην έκθεσή της:
«Από τις υποθέσεις όμως που έτυχαν δημοσιότητας χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικής χρήσης διάφορων μέσων και δυνατοτήτων για αποτροπή κατασκοπείας ήταν η αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένης κατασκόπου, υπό βαθύ κάλυμμα στην χώρα μας, την περασμένη άνοιξη.
Η υπόθεση αυτή είναι αποκαλυπτική του τρόπου σκέψης και δράσης των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς για την οικοδόμηση της ψευδούς ταυτότητας της εν λόγω κατασκόπου εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με την κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων.
Είναι προφανές ότι η δράση της συγκεκριμένης κατασκόπου δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, αλλά θα επεκτεινόταν σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες χώρες, όπου θα μπορούσε εύκολα και με ασφάλεια να μεταβαίνει και να δρα κάνοντας χρήση του ελληνικού διαβατηρίου της», τονίζεται στην έκθεση ενώ η ΕΥΠ αφήνει να εννοηθεί πως μέσω αυτής της υπόθεσης υπήρξε κινητοποίηση ή ακόμη και επαφή των ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών με αντίστοιχες άλλων κρατών:
«Για αυτό και η υπόθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ομολόγων Υπηρεσιών αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης. Μεταξύ των υποθέσεων όμως, που επίσης έγιναν δημόσια γνωστές, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπόθεση ξένου υπηκόου που προβλήθηκε από ομόλογη ευρωπαϊκή Υπηρεσία ως συνδεόμενος με ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα με την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών. Η ανταπόκριση των αρμόδιων ελληνικών Αρχών μετά από συνεργασία με την Υπηρεσία μας επέφερε την ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας που του είχε χορηγηθεί».
Πακιστανοί τρομοκράτες και Ιρακινοί τζιχαντιστές
Μέσα στη χρονιά πάντως, ξεχώρισαν ακόμη οι περιπτώσεις των Πακιστανών τρομοκρατών που σκόπευαν να πλήξουν εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα, ενώ απασχόλησαν και μέλη του ISIS τα οποία είχαν βρει καταφύγιο στη χώρα, ενώ υπήρχαν ενδείξεις πως προσπαθούσαν να επανέλθουν στη δράση σχηματίζοντας θύλακες.
Αυτές τις περιπτώσεις «φωτογραφίζει» στην έκθεσή της η ΕΥΠ καταγράφοντας τα παρακάτω:
«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τη διενέργεια προπαρασκευαστικών ενεργειών για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στην χώρα μας, οδήγησαν σε κοινές επιχειρήσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τις συλλήψεις αλλοδαπών υπηκόων. Παράλληλα σημαντική ήταν και η υποστήριξη και τεκμηρίωση κατηγοριών για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλοδαπών υπηκόων, που, μετά τον εντοπισμό τους από την Ε.Υ.Π., συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και καταδικάστηκαν.
Με στόχο την αποτροπή φαινομένων που μπορεί να συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τελεί υπό διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να εντοπίσει δυνητικά φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και σε δομές φιλοξενίας μεταναστών, άτυπους χώρους λατρείας, σωφρονιστικά καταστήματα και κέντρα κράτησης.
Η Υπηρεσία καλείται σε συνεργασία με τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους της, να συνδράμει επίσης στην έγκαιρη πληροφόρηση για την ενδεχόμενη παρείσφρηση τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές και τη χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας, πριν τη μετάβαση τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια ή/και τις σχέσεις με τρίτες χώρες που μπορεί να πηγάζουν από τη δράση ατόμων ή/και ομάδων στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και παρεμβαίνει βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση καταστάσεων και κινδύνων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με στόχο τη λήψη μέτρων, που μπορεί να κυμαίνονται από την παρακολούθηση κινήσεων, έως την απέλαση ή/και μετεγκατάσταση διακριτών ή/και οργανωμένων ομάδων σε άλλες δομές.
Συγχρόνως, οι έρευνες και οι συνεργασίες εστιάζονται και στους κινδύνους από τη μελλοντική αποφυλάκιση καταδικασθέντων για τρομοκρατία ή εγκληματιών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη φυλακή».
Η μικρή Μαρία
Ανάμεσα στα πολλά πάντως, που αναφέρονται στην έκθεση, ξεχωριστή μνεία έχει το ξεσκέπασμα της υπόθεσης της δήθεν νεκρής μικρής Μαρίας:
«Το Νοέμβριο του 2022, στο πλαίσιο πληροφοριακής επιχείρησης, αποκαλύφθηκε κατασκευασμένο αφήγημα μεταναστών σχετικά με την δήθεν ύπαρξη νεκρού ανηλίκου κοριτσιού σε παρέβρια περιοχή. Μάλιστα, αναδείχτηκε ο κομβικός ρόλος συνεργατών και μελών ΜΚΟ που καθοδηγούσαν για τη δημιουργία του προβαλλόμενου αφηγήματος, με απώτερο στόχο την άσκηση πίεσης στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η περισυλλογή τους και η παροχή ασύλου.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση της ΕΥΠ πατώντας εδώ.