Σε ένα δημοσίευμα των Financial Times αναφέρονται όλα τα στάδια της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα, από το 2010, λέγοντας ότι θα μπει τέλος στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Αυτό με την σειρά του σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης χρέους που προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι μετά το ταξίδι τον Απρίλιο των αξιωματούχων της Ε.Ε στην Αθήνα, η Επιτροπή σημείωσε πως η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα προβλέπεται να αγγίξει στο 3,5% το 2022 και στο 3,1% το 2023, παρά το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και της αστάθειας που προκάλεσε η πανδημία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θέσει τέλος στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης χρέους, η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 που παραλίγο να ωθήσει τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη.

Μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008, η Ελλάδα βυθίστηκε σε κρίση χρέους που οδήγησε σε προγράμματα διάσωσης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, αρχής γενομένης από το 2010. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο και το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά ένα τρίτο, με φόντο τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η λεγόμενη “τρόικα” των θεσμών που περιλάμβανε την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χιλιάδες νέοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας, καθώς η ανεργία στη χώρα κορυφώθηκε στο 27,8% το 2013, ενώ η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε δραστικές περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.

Οι αυστηροί όροι του προγράμματος διάσωσης, που υπαγορεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, παραλίγο να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης το 2015, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους όρους σε δημοψήφισμα στον ελληνικό πληθυσμό. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους όρους του πακέτου βοήθειας, αλλά ο Τσίπρας εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις παρά το αποτέλεσμα.

Σε επιφυλακή για μια δεύτερη κατάρρευση της οικονομίας της ευρωζώνης

Η ανακοίνωση του τέλους του αυστηρού προγράμματος παρακολούθησης έρχεται καθώς η ΕΚΤ θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς για να αποτρέψει μια δεύτερη κατάρρευση της οικονομίας της ευρωζώνης. Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και έχει επικεντρώσει την επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν στις χώρες του νότου της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» γράφουν οι Financial Times.

Το «πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής» έληξε τον Ιούνιο του 2018, αλλά οι Βρυξέλλες ελέγχουν τα οικονομικά της Ελλάδας από τότε. Η Κομισιόν ανέφερε ότι ο κίνδυνος «υπερβολικών επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει μειωθεί σημαντικά» και ότι η πιο λεπτομερής παρακολούθηση «δεν δικαιολογείται πλέον».

O Επίτροπος Οικονομίας της Ε.E, Paolo Gentiloni, σε επιστολή του στον Χρήστο Σταϊκούρα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής» που ανέλαβε στο Eurogroup των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης. Ακόμα ανέφερε ότι η χώρα πέτυχε την αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

To τέλος του προγράμματος αυστηρής παρακολούθησης συνέβη καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει μηχανισμούς για να αποτρέψει μια δεύτερη κατάρρευση της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς ελλοχεύουν πολλοί πλέον κίνδυνοι και η οικονομία είναι εύθραυστη.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Κίεβο: Η φωτογραφία Γερμανών υπουργών που εξόργισε – Πίνουν σαμπάνια και γελούν ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητά παραίτηση Μητσοτάκη – Δε δέχεται καμία συνάντηση «στα κρυφά» μαζί του

Δεν πρόλαβε να χρίσει Αντιπρόεδρο τη Λατινοπούλου ο Μπογδάνος και τον «σούταραν» οι Τζήμερος-Κρανηδιώτης