Με κάθε επισημότητα, η Φινλανδία ανακοίνωσε την απόφασή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της χώρας. «Η Φινλανδία κάνει αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö, που έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρωθυπουργό της χώρας, Sanna Marine.

«Η απόφασή μας είναι ιστορική. Ως μέλος του ΝΑΤΟ θα είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ως σύνολο», επεσήμανε από την πλευρά της η πρωθυπουργός.

Τις επόμενες ημέρες το κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση για την ιστορική αλλαγή έπειτα από δεκαετίες ουδετερότητας της Φινλανδίας. Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημο αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Associated Press. Η αναμενόμενη ανακοίνωση από το Ελσίνκι ήρθε την ώρα που σήμερα ολοκληρώνεται στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ιστορική στιγμή για τη Φινλανδία

Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ενός πολέμου στην Ουκρανία, μετά την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, που τελικά δε συνέβη κιόλας. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.300 χλμ με τη Ρωσία, επιλέγει να συμμαχήσει με τη Δύση, όπως όλα δείχνουν. Και η ρωσική εισβολή έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να «σπάσει» η τόσα χρόνια ουδέτερη στάση της χώρας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Φινλανδίας είναι σίγουρος ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν στην ένταξη της χώρας του -μαζί και της Σουηδίας. Βέβαια, υπάρχει μια εξαίρεση, που λέγεται Τουρκία. Η οποία Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας, καθώς και της Σουηδίας. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

Ανοιχτές απειλές από τη Μόσχα

Η Μόσχα παρατηρεί από μια γωνία της εξελίξεις, ωστόσο έχει απλώσει ξανά τη χαρτιά της προειδοποιώντας τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ. Ο Vladimir Putin ξεκαθάρισε πως μέχρι τώρα η χώρα δεν έχει τίποτα να φοβάται, όχι όμως και αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, βέβαια, δεν άφησε τίποτα στη φαντασία και δήλωσε ξεκάθαρα πως η χώρα του θα απαντήσει ανάλογα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα της.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

ΗΠΑ: Που οφείλεται η τεράστια έλλειψη βρεφικών τροφών που πλήττει την χώρα;

Piazza di Spagna: Σαουδάραβας κατέβηκε τα Σκαλινάτα της Ρώμης με την Maserati του – Συνελήφθη από τις Αρχές

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Απαλλαγή του 27χρονου προτείνει η εισαγγελία – «Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Γεωργίας Μπίκα»