Ένα μεγάλο και ανεξέλεγκτο είναι αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατακαίει τον φυσικό πνεύμονα της Αττικής, ξανά. Η αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι, εξαιτίας των ανέμων στην περιοχή, έχει ξεφύγει προς τους τους πρόποδες της ανατολικής Πάρνηθας και έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της Δροσοπηγής και 100 μέτρα από την κοινότητα Κρυονερίου.

Η κατάσταση είναι δύσκολη στη Δροσοπηγή, καθώς η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο μέσα σε δασική έκταση και για τον σκοπό αυτό επιχειρούν, για την ώρα, μόνο εναέρια μέσα, με εννιά ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.Είναι αδύνατο να ελεγχθούν οι τεράστιες φλόγες, ωστόσο στο σημείο βρίσκονται 340 πυροσβέστες, με 15 πεζοπόρα τμήματα, 100 οχήματα, εννιά ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Το 112 έστειλε έστειλε έγκαιρα μήνυμα στους κατοίκους της Δροσοπηγής, καθώς και στους κατοίκους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, με προορισμό τις Αφίδνες και την Αθήνα αντίστοιχα. Τα διόδια της Ε.Ο Αθηνών Λαμίας είναι ανοικτά και ελεύθερα για τους κατοίκους που εκκενώνουν.

Αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, η φωτιά ξεκίνησε εντός της ρεματιάς στην περιοχή των Αδάμων και καίει παρθένο δάσος, ενώ περιμετρικά υπάρχουν καμμένα.

Μάλιστα, στις 14:30 υπήρξε ενημέρωση για δεύτερη αναζωπύρωση στο ίδιο ρέμα, στις παρυφές του Κρυονερίου. Γύρω στις 16:30 η φορά του ανέμου άλλαξε και δυστυχώς η φωτιά κινείται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία απειλώντας τις περιουσίες πολιτών.

Περίπου στις 16:00 υπήρξαν πληροφορίες ότι βρίσκεται μια ανάσα από τα κοντέινερ με τους βασιλικούς θησαυρούς, δηλαδή εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Ωστόσο οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση κινούμενοι βόρεια – βορειοανατολικά προς Δροσοπηγή και Κρυονέρι.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι η φορά του ανέμου θα αλλάξει και πάλι προς τα δυτικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι η φωτιά θα πλησιάσει και πάλι τα πρώην βασιλικά κτήματα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκεται στο Τατόι μαζί με τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Πολλαπλά τα μέτωπα στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή, συνεχίζεται το πύρινο μέτωπο στη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Φωκίδα και τα Γρεβενά