Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Κυριακής στην Φλώρινα, σείοντας ολόκληρη την περιοχή. Συγκεκριμένα έγινε 2 χιλιόμετρα δυτικά της περιοχής και σε εστιακό βάθος 14,1 χιλιομέτρων.

Οι κάτοικοι έντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους καθώς ταρακουνήθηκαν για αρκετά δευτερόλεπτα. Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους περισσότερους που επέλεξαν να κοιμηθούν στα αμάξια τους για περισσότερη ασφάλεια. «Στην αρχή νιώσαμε τη βιβλιοθήκη που είναι πλάι στις σκάλες να κουνιέται ενώ στο δευτερόλεπτο έπεφταν τα βιβλία το ένα μετά το άλλο. Με το που το αντιλήφθηκαμε, βγήκαμε απευθείας έξω», σημειώνει στο Voria κάτοικος της Φλώρινα.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε ένα τόξο από τη Λάρισα έως και σε γειτονικές χώρες. Ο ισχυρότερος έφτασε τα 4,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές, έσπασαν τζαμαρίες σε καταστήματα και σπίτια, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα με πληροφορίες. Έπεσαν αντικείμενα εντός σπιτιών ενώ αρκετοί σοβάδες αποκολλήθηκαν, καταστρέφοντας αμάξια.

Η Αστυνομία, μάλιστα, έχει αποκλείσει κεντρικό σημείο της πόλης της Φλώρινας καθώς έπεσαν σοβάδες από το νεοκλασικό κτίριο όπου συστεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας μαζί με γνωστό καφενείο-ουζερί.

Σε προειδοποίηση για τον σεισμό στη Φλώρινα μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, προχώρησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης. Σχολιάζοντας την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας σημείωσε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες». Η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και σημείωσε πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας, είπε στον ΣΚΑΙ.

Μιλώντας στο MEGA, είπε: «Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι πρέπει να θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα», συνέχισε.

Παρέμενε 100 χρόνια ανενεργό το ρήγμα στη Φλώρινα

«Είχε τουλάχιστον 100 χρόνια να ενεργοποιηθεί» το ρήγμα, είπε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Έγιναν 14 δονήσεις που ακολούθησαν στην πρώτη των 5,3 Ρίχτερ, εκτιμώντας εμπειρικά ότι μάλλον είναι ο κύριος σεισμός. Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι τα δύσκολα πέρασαν και φαίνονται αισιόδοξοι.

«Αλλά αν δε δούμε εξονυχιστικά την ακολουθία, δεν θα ξέρουμε», σημείωσε και εξήγησε πως «είναι σε χαρτογραφημένο ρήγμα της περιοχής, που δεν ξέραμε πότε θα δράσει. Έχουν γίνει ζημιές σε παλιά κτίρια κι όχι καινούρια και φυσικά δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, για ψυχολογικούς λόγους», είπε.

Κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή. Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Βόρεια Μακεδονία. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Δεν έχουν αναφερθεί πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.