Συναγερμός σήμανε στο λιμενικό, όταν επιβατικό πλοίο με 288 επιβαίνοντες, τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής, στα ανοιχτά της Ερεικούσας.

Πρόκειται για το πλοίο «Euroferry Olympia» του ομίλου Grimaldi, που πλέει υπό σημαίας Ιταλίας. Είχε αναχωρήσει με προορισμό το Μπρίντιζι και έπλεε βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του protothema.gr, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ, πιθανόν από φορτηγό-ψυγείο.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος να ζητήσει την εγκατάλειψη του πλοίου.Στην αρχή όπως λένε κάποιοι επιβάτες, επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση, που τους δόθηκε από το πλήρωμα, όλα κύλησαν ομαλά.

Επιβάτης μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έχει σπεύσει προς βοήθεια: «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ».

14 οι αγνοούμενοι – Ανάμεσα τους 4 Έλληνες

14 άτομα αγνοούνται από το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Τέσσερα άτομα είναι εγκλωβισμένα στο γκαράζ, κατά πληροφορίες ένας Βούλγαρος και ένας Τούρκος, και γίνεται αυτή τη στιγμή επιχείρηση διάσωσης, ενώ με βάση την καταγραφή προκύπτει ότι αγνοούνται 10 άτομα ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά νέα καταγραφή και ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στους εγκλωβισμένους, καθώς η προσέγγιση των σωστικών συνεργείων είναι αδύνατη, έχουν δοθεί οδηγίες να ανέβουν σε υψηλότερο κατάστρωμα του πλοίου για να τους απεγκλωβίσουν με την βοήθεια ελικοπτέρου.

Το πλοίο, εννιά ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, καίγεται από άκρη σε άκρη. Βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Ένας τραυματίας

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σκάφος του Λιμενικού μετέφερε έναν ελαφρά τραυματία, μέλος του πληρώματος, στο λιμάνι της Κέρκυρας τον οποίο παρέλαβε.  Σημειώνεται πως ο τραυματίας επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα με σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, «κατά την μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέσβους», σύμφωνα με την περιφερειάρχη Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Τρία ελικόπτερα βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή όπου ήταν το Euroferry Olympia, ενώ στο σημείο επιχείρησαν πέντε σκάφη του λιμενικού σώματος και ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας. Επίσης στο σημείο βρέθηκαν τα πλοία Ελυρος και Ευδοκία, καθώς και ένα φέρι μποτ.  Στην επιχείρηση μετέβη ελικόπτερο Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού ενώ εν πλω για την περιοχή ήταν και η φρεγάτα Υδρα.

Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα

Σύμφωνα με έναν ακόμη επιβάτη του πλοίου που μίλησε στον ΣΚΑΪ, οι γρήγορες αντιδράσεις του πληρώματος απέτρεψαν τα χειρότερα. «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν» τόνισε ο κ. Νάσος. «Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας ακριβώς τι συνέβη είπε: «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν… Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος».

Ο κ. Νάσος εξήγησε ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα. «Είμαι στο ιταλικό πλοίο του λιμενικού και πάμε μάλλον για Κέρκυρα. Μόνο αυτό το πλοίο ήρθε είμαστε όλοι σε αυτό. Απ ό,τι γνωρίζω είμαστε όλοι καλά. Δεν υπήρξε κανένας στη θάλασσα» σημείωσε.

«Εκ των υστέρων η φωτιά μάθαμε ότι ξεκίνησε από το γκαράζ, δεν είναι σίγουρο. Στόμα με στόμα διαδόθηκε αυτό», τόνισε.

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας άκουγαν εκρήξεις

Φωτογραφία που τραβήχτηκε από την Κέρκυρα δείχνει καθαρά το πλοίο και πυκνούς καπνούς να βγαίνουν. Ο Δημήτρης Κοσκινάς, κάτοικος της Κέρκυρας, περιέγραψε στον ΣΚΑΙ πως ο μαύρος καπνός έχει σκεπάσει μια μεγάλη περιοχή της Αλβανίας και την Κέρκυρα, ωστόσο πλέον  δεν φαίνονται φλόγες και βγάζει το συμπέρασμα ότι η φωτιά έχει σβήσει.

«Πριν ακούγαμε καθαρά και κάποιες εκρήξεις» είπε ο κ. Κοσκινάς.