Ακόμα μια αναζωπύρωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Γορτυνία, στην περιοχή ανάμεσα στο Λιβαδάκι και το Καστράκι, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στα χωριά έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από τις προηγούμενες ημέρες. Γύρω στις 15:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Καλλιάνι, στον δήμο Τροπαίων, καθώς η φωτά πλησιάζει απειλητικά. Μάλιστα, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο.
Λίγο μετά τις 17:00, οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται – εκτός από το Καλλιάνι – στους οικισμούς Όχθια, Αετορράχη, ενώ λίγο πριν τις 18:00 οι φλόγες πλησιασαν το χωριό Νεοχώρι. Η μάχη πυροσβεστών και κατοίκων είναι μεγάλη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στα σπίτια. Οι πυροσβεστικές βρίσκονται διαρκώς τις τελευταίες μέρες στην Αρκαδία και επιχειρούν, όπου παρουσιάζεται ανάγκη, για την αντιμετώπιση των συνεχών αναζωπυρώσεων.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό». Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.
Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».
Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια». Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη». Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».
Στην Αρκαδία επιχειρεί από αέρος και το ρωσικό μεγαθήριο Ilyushin Il-76, που σχεδιάστηκε το 1967 με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στη Σιβηρία και στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πυροσβεστικά αεροπλάνα του κόσμου. Πρόκειται για ένα πραγματικά γιγαντιαίο εναέριο μέσο πυρόσβεσης αφού το Il-76 μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του όταν το Beriev μεταφέρει 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair. Σύμφωνα με το πλάνο της πυροσβεστικής όλα μαζί θα μεταφέρουν 100 τόνους νερού.