Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή της Βάρης και της Βούλας, καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα και εκκενώνοντας οικισμούς, προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία. Όχι μόνο γιατί πήρε τέτοια έκταση, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για φωτιές, ενώ είναι ακόμα Ιούνιος.

Ο υπουργός ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας σε έκτακτη ενημέρωση, είπε αρχικά ότι «αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εδώ στην Αττική, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής», ενώ επισήμανε ότι υπήρχαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών.

Παράλληλα διατέθηκαν 17 εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε διαδοχικά κύματα. «Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό. Όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις στην Αν. Μεσόγειο, που θεωρείται ως ‘hot spot’ της κλιματικής κρίσης, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φωτιά στη Βούλα: «Λειτούργησε ο μηχανισμός»

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο υπουργός επισήμανε πως η δύσκολη φωτιά περιορίστηκε μέσα σε 6 με 7 ώρες. «Ήμουν στο πεδίο και είδα τι συνέβαινε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους πάλεψαν για να προστατεύσουν ανθρώπους και περιουσίες. Ήταν ηρωική προσπάθεια. Κυρίως πυροσβέστριες, πυροσβέστες και εθελοντές, αλλά και την αστυνομία, τον στρατό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη» ανέφερε σε εκείνο το σημείο.

Ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, από την πλευρά, του τόνισε ότι «αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά με 3 εστίες, πολύ κοντά σε σπίτια. Προέκυψαν και ζημιές σε κάποιες κατοικίες. Παρά τη δυσκολία της επιχείρησης αποφύγαμε τραυματισμούς πολιτών και απώλεια ζωής».

Φωτιά στη Βούλα: Πώς ξεκίνησε στην Άνω Γλυφάδα

Σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ αποδίδει τη φωτιά ο δήμαρχος της Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook. «Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε σήμερα πυρκαγιά στη Γλυφάδα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων, στους πρόποδες του Υμηττού, μετά το τέρμα της οδού Μετσόβου», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Άμεσα κινητοποιηθήκαμε η Πυροσβεστική, η πολιτική μας προστασία και οι εθελοντές μας και συνδράμαμε με όλα τα επίγεια μέσα που διαθέτουμε. Πολύ σύντομα έσβησε χαμηλά στις παρυφές του Υμηττού στη Γλυφάδα η φωτιά και δεν κινδύνευσε κανένας συμπολίτης μας και καμία κατοικία».

Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, με ριπές έως 8 μποφόρ γρήγορα βοήθησαν τη φωτιά να εξαπλωθεί σε Άνω Βούλα και Βάρη. Συνολικά επιχείρησαν 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το 1 ως συντονιστικό. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Συνδρομή παρήχαν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

«Σοβαρότατη κρίση» προμηνύει η Τουρκία για τις σχέσεις της με την Ελλάδα: «Δείξαμε πολλή υπομονή»

Ο πλανήτης αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από το 1970 – «Θλιβερά απροετοίμαστος ο κόσμος»

«Έβλεπε πορνό και μας έβαζε να του κάνουμε μασάζ»: Καταγγελίες για προπονητή kick boxing στην Κρήτη από 8 ανήλικους