Το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε στη Δυτική Αιγιάλεια, συνεχίζει να καίει δασική έκταση, χωρίς πλέον να απειλούνται σπίτια. Δέκα σπίτια κάηκαν στην Ανω Ζήρια, ενώ για ακόμη μια φορά, πυκνό δάσος έγινε στάχτη. Μέχρι το πρωί, συνολικά 16 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες. Οι 15 εξ’ αυτών με αναπνευστικά προβλήματα. Ενα ακόμη άτομο μεταφέρθηκε με εγκαύματα στα χέρια στο νοσοκομείο του Ρίου και εν συνεχεία στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας για πλαστική επέμβαση, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Η φωτιά βρίσκεται προς το βουνό και πάνω από το Λαμπίρι, με 294 πυροσβέστες, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα να επιχειρούν σήμερα. Ως ενίσχυση στις πυροσβεστικές δυνάμεις από αέρα, έχουν δοθεί 7 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Όσον αφορά το Λαμπίρι, ο δήμαρχος επισήμανε πως εκτός από τα σπίτια στην περιοχή της Ζήριας, ζημιές έχουν καταγραφεί και σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες. 

Να σημειωθεί ακόμη ότι παρότι η φωτιά καίει στο βουνό, παραμένουν σε επιφυλακή σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας ώστε αν χρειαστεί να παράσχουν βοήθεια, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος. Όπως ανέφερε, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τριζόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».

Χρυσοχοϊδης: Αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας η σημερινή βελτιωμένη εικόνα της φωτιάς

Σε δηλώσεις του από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι σωθήκαν εκατοντάδες περιουσίες χάρη στη μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες. Εξήγησε ότι τα εναέρια μέσα ήταν άμεσα παρόντα παρά το γεγονός ότι είχαν ξεσπάσει και άλλες φωτιές σε άλλα σημεία της χώρας, ενώ εστάλησαν 2 μηνύματα από το 112 προκειμένου να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι. Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στις απομακρύνσεις πολιτών από οικισμούς, στεγανοποίησε την παλαιά και τη νέα εθνική οδό ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Επίσης, το λιμενικό απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες δια θαλάσσης. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στην περιοχή έφτασαν 30 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, άτσαλη κινητή μονάδα από το ΕΚΑΒ, τεθήκαν σε άμεση επιφυλακή υγειονομικές μονάδες της περιοχής, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δήμοι και οι περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όσα δήλωσε για τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα

Όσον αφορά τον καύσωνα επισήμανε: «Ολες οι Υπηρεσίες της χώρας είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του καύσωνα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων για την προστασία των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την άρτια λειτουργία των κρίσιμων υποδομών και των κρίσιμων λειτουργιών της χώρας. Όλα αυτά σήμερα, την πρώτη μέρα της δοκιμασίας που περνάμε, λειτούργησαν εξαιρετικά, χωρίς πολλά προβλήματα, και δηλώνω με ικανοποίηση ότι το κράτος, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς που έχουν αναλάβει έναν ρόλο στην αντιμετώπιση και διαχείριση αυτής της κρίσης λειτουργούν στο πλαίσιο του σχεδίου το οποίο εξελίσσεται και θα εξελίσσεται τις επόμενες μέρες. Οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί και οι μετεωρολόγοι.

Καλούμε τους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον ή στον αστικό ιστό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να διαδώσει πυρκαγιά με τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Εμείς είμαστε όλοι εδώ, σε επαγρύπνηση, σε κινητοποίηση σε επιφυλακή και είμαστε όλοι εδώ και θα παραμείνουμε και τα επόμενα 24ωρα που θα εκδηλώνεται το φαινόμενο αυτό, εδώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά που βρίσκεται στον τόπο της πυρκαγιάς και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου».