Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις αγωνιώδεις προσπάθειες τη νύχτα της Κυριακής για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η φωτιά κατευθύνεται προς την Ιστιαία με μεγάλη ταχύτητα. Με αγωνία οι κάτοικοι αναμένουν τα εναέρια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη. Ακόμα, αναζωπύρωση σημειώθηκε στη Γαλατσώνα, με τις φλόγες να έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό. Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

https://www.intronews.gr/2872-2-voreia-evvoia-me-kouvades-kladia-kai-anthropini-alysida-palevoun-oli-nychta-me-tin-pyrkagia

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Η συνολική εικόνα της φωτιάς είναι πάντως καλύτερη, μιας και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, «η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, αφού ένα-ένα τα μέτωπα έσβησαν στην θάλασσα». Παραμένει ενεργό το κύριο μέτωπο που κινείται αργά βορειοδυτικά – λόγω των ανατολικών – νοτιοανατολικών ανέμων – με κατεύθυνση προς την Ιστιαία, ωστόσο η ενισχυμένη παρουσία των εναέριων μέσων και η προπαρασκευή από πλευράς αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, μεγαλώνει τις ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί εντός της ημέρας.

Σύμμαχος για τις φωτιές οι άνεμοι στη βόρεια Εύβοια

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέφερε ότι οι άνεμοι που θα πνέουν σήμερα στην περιοχή, θα βοηθήσουν για να ελεγχθεί η φωτιά και δεν θα ξεπερνούν τα τρία μποφόρ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, μιλώντας στο protothema.gr, σε ακόμα μια «δύσκολη» εβδομάδα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στη χώρα μέχρι και την Πέμπτη με μέτριους ανέμους, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο (έως έξι μποφόρ). Οι πιο ζεστές ημέρες από άποψη θερμοκρασιών θα είναι η Τρίτη και η Τετάρτη, έπειτα από το πρόσκαιρο διάλειμμα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Γερμανία στέλνει τη μεγαλύτερη δύναμη

Μέσα στην ημέρα αναμένονται στη χώρα 219 πυροσβέστες και 67 οχήματα προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Στέλνουν την μεγαλύτερη βοήθεια, που έχει λάβει η χώρας μας μέχρι στιγμής. Οι δυνάμεις βρίσκονται καθ’ οδόν για τη χώρα μας κι αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως βρίσκονται στη Σερβία. Σύμφωνα με το OPEN και τον ανταποκριτή στη Γερμανία Παντελή Βαλασόπουλο, η Ελλάδα ζήτησε αρχικά βοήθεια με εναέρια μέσα, αλλά η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν είναι σε θέση να βοηθήσει, καθώς δεν διαθέτει εναέρια μέσα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί αεροπλάνα δικά της, παρά μόνο κάποια ελικόπτερα, ενώ αν ποτέ υπάρξει ανάγκη τη ζητά από άλλα κράτη που έχουν προμηθευτεί εναέρια μέσα. Η Γερμανία βασίζεται πολύ περισσότερο στην πρόληψη και πολύ λιγότερο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και είναι ενδεικτικό πως η δασική υπηρεσία της χώρας.

Οι χώρες που έχουν στείλει ήδη βοήθεια

  • Κύπρος: 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
  • Γαλλία: 82 Πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
  • Κροατία: 1 αεροσκάφος (προσγειώθηκε Ελευσίνα αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττάλεια)
  • Ουκρανία: 100 πυροσβέστες
  • Ισραήλ: 16 πυροσβέστες
  • Ρουμανία: 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα
  • Ελβετία: 3 ελικόπτερα
  • Σουηδία: 2 αεροσκάφη
  • Πολωνία: 143 πυροσβέστες με 56 οχήματα
  • Αίγυπτος: 3 ελικόπτερα Chinook
  • Ισπανία 1 αεροσκάφος
  • Λιθουανία: 100 πυροσβέστες
  • ΗΠΑ: Ένα Ρ-8 Poseidon για επιτήρηση και εντοπισμό νέων εστιών
  • Γερμανία: 52 πυροσβέστες και 17 οχήματα από τη Βόννη και 164 πυροσβέστες με 27 οχήματα από την Έσση. Δε μπορούσαν να στείλουν νωρίτερα λόγω των δικών τους προβλημάτων με τις πλημμύρες.
  • Αγγλία: Ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεσα προσωπικό, δεν αναφέρθηκαν αριθμοί
  • Εκτός αυτών, η Τσεχία αποστέλλει ήδη προσωπικό και οχήματα ενώ η Ισπανία θα ενισχύσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης με την αποστολή ενός δικού της ακόμα πεζοπόρου τμήματος.

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Εστίες σε Δεσφίνα και απέναντι από την Γέρμα

«Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα καίει ακόμα το μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης. «Το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές επιχειρούν».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ξεκινούν άμεσα το έργο τους οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών», προσθέτοντας ότι «σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κάναμε την καταγραφή των αναγκών, θα αποσταλούν ζωοτροφές, διότι λόγω της φωτιάς έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια».