Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου του Βελγίου, για το αν θα παραμείνει η Εύα Καϊλή στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του Qatargate ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Η συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η Ελληνίδα πολιτικός και ο σύζυγος της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπου εξίσου είναι ένας από τους τέσσερις συνολικά συλληφθέντες για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους.

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι στην απολογία του έκανε κάποιες σημαντικές αποκαλύψεις, ενώ την ίδια ώρα, η αστυνομία της Ιταλίας πραγματοποιούσε έρευνα στο σπίτι του στο Αμπιατεγκράσο, κοντά στο Μιλάνο, προκειμένου να εντοπίσει άλλες 20.000 ευρώ που προστίθενται στο ήδη κατασχεθέν 1,5 εκατ.

Όπως λοιπόν δήλωσε ο σύζυγος της Καϊλή, οι Παντσέρι, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα και Λούκα Βισεντίνι είχαν μία MKO με την ονομασία «Fight Impunity», που είχε στόχο να ευνοήσει το Κατάρ και το Μαρόκο. «Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα», είπε ο Τζιόρτζι σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.

Η ΜΚΟ ανέλαβε δράση τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η κύρια σχέση ήταν με το Κατάρ. Σύμφωνα με τα έγγραφα, γίνεται αναφορά στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίκ αλ Μάρρι τον οποίο η Εύα Καϊλή συνάντησε την 1η Νοεμβρίου. Στόχος της «οργάνωσης» ήταν να αναπτύξει σχέσεις ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και τις Αρχές του Κατάρ, με επίκεντρο το Μουντιάλ και την ανάγκη της κυβέρνησης της Ντόχα να μιλήσει θετικά για μεταρρυθμίσεις.

«Γι’ αυτό το λόγο η ΜΚΟ του Παντσέρι οργάνωσε τους τελευταίους μήνες μια σειρά ταξιδιών στο Κατάρ. Η κόρη του βρέθηκε εκεί για κάποιες μέρες. Τα έγγραφα αναφέρουν ονόματα βοηθών, που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από τον Παντσέρι, όπως επί παραδείγματι η Αλεσάντρα Μορέτι από το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού η βοηθός της, Φραντσέσκα Γκαρμπανάτι, είχε εργαστεί στο παρελθόν με τον Παντσέρι», σημειώνει η Repubblica.






Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Μαρία Κολεόνι και η Σίλβια Παντσέρι, η σύζυγος δηλαδή και η κόρη του πρώην ευρωβουλευτή που θεωρείται ο «μαέστρος της ορχήστρας», θα εμφανιστούν ενώπιον του εφετείου της Μπρέσια. Για να αποφύγουν την έκδοση στο Βέλγιο θα πρέπει να εξηγήσουν την προέλευση των 17 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά που κατασχέθηκαν στο σπίτι τους.

Από την άλλη, το Κατάρ αρνήθηκε κάθε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς, ενώ δεν έχει γίνει καμία αναφορά από τα ενημερωτικά μέσα της χώρας στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο των Βρυξελλών.

Διαβάστε ακόμη: Αίγυπτος: Οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της και αχρηστεύει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo ως εκδιδόμενη

Το σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate πήρε από την αρχή διεθνείς διαστάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Το όνομα της Εύας Καϊλή φιγουράρει σε όλα τα ενημερωτικά μέσα, τα οποία έχουν κάνει εκτενές ρεπορτάζ τόσο για την υπόθεση όσο και για την ίδια.

Ανάμεσα στα περιοδικά που ασχολήθηκαν με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, ήταν και το σατιρικό Charlie Hebdo. Το γαλλικό περιοδικό που φημίζεται για τα εύστοχα και ιδιαίτερα σκίτσα του (έχει δεχθεί και τρομοκρατική επίθεση για ένα εξ αυτών) θέλοντας να ασχοληθεί με την επικαιρότητα – όπως συνηθίζει – δημιούργησε ένα σκίτσο για το QatarGate, που έχει μπόλικη δόση σεξισμού.

Ειδικότερα, με τίτλο «Ευτυχής σαν Εμίρης του Κατάρ στην Ευρώπη!», παρουσιάζει έναν Εμίρη του Κατάρ, να αγκαλιάζει δύο γυναίκες που έχουν πάνω τους χρήματα, τις οποίες το περιοδικό αποκαλεί πόρνες.