Το ότι ζούμε στον 21ο αιώνα δεν σημαίνει ότι κάποιοι έχουν απαλλαχθεί πλήρως από αναχρονίστικες πρακτικές. Ακόμα κι όταν αυτές μπορούν να βλάψουν άμεσα με την υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γέννα μιας γυναίκας στη θάλασσα. Κι όμως, παρότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και όχι του σκοταδισμού, που σημαίνει ότι γνωρίζουμε τους κινδύνους, νέες μητέρες επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους για να γεννήσουν.
Το βίντεο δημοσιεύτηκε από έναν χρήστη στο Twitter που έγραψε στα καταλανικά: «Τετάρτη. Εμπιστεύτηκε την θάλασσα. Η Keiko γέννησε το τρίτο της παιδί στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Ιαπωνίας. Επέλεξε ένα μαγικό σκηνικό. Μια μέρα μετά από έναν τυφώνα και κάτω από μια πανσέληνο». Η γυναίκα αφέθηκε στο νερό, αδιαφορώντας για τους κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν και το μωρό της.
Αν και μοιάζει με ένα νέο trend, κρύβεται στην πραγματικότητα ένα κίνημα πίσω τους. Ονομάζεται freebirth (ελεύθερη γέννα) που διακηρύσσει «τοκετό εκτός του ιατρικού συστήματος». Η γέννα στη θάλασσα είναι μια εξέλιξη του τοκετού στο σπίτι. Και τα δύο ενέχουν κίνδυνο, σε περίπτωση που θα εμφανιστούν απροσδόκητες επιπλοκές.
Ειδικά στη θάλασσα η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη και οι κίνδυνοι αυξάνονται. Ενδεικτικά μπορεί να προκληθεί από μια απλή λοίμωξη μέχρι και υποθερμία, πνευμονία ή και αναπνευστικά προβλήματα. Παιδίατροι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ακόμα και σε τοκετούς που γίνονται μέσα στο νερό σε νοσοκομειακό περιβάλλον, υπάρχουν περιπτώσεις πνευμονίας λόγω εισρόφησης μικροβίων που υπήρχαν στο νερό. Φανταστείτε στη θάλασσα που η μητέρα αφοδεύει ταυτόχρονα με τη γέννα. Πάντα ο κίνδυνος του θανάτου είναι παρόν.
Dimecres..
I la mar va ser el seu confident..Keiko va donar a llum la seva tercera criatura al mar, davant de la costa del Japó.
Va triar un entorn màgic. Un dia després d’un tifó i sota la lluna plena pic.twitter.com/lg17WnRwoP
— Pep_Vives (@ManelViver) June 8, 2022
Κάθε μέρα πεθαίνουν περίπου 800 γυναίκες στη γέννα
Το να γεννάτε, λοιπόν, στη θάλασσα και να αφήνετε το μωρό στη μοίρα του λόγω μιας «ιδεολογίας», δεν θα έπρεπε να υπάρχει σαν επιλογή. Πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία του νερού, που θα είναι πολύ κάτω από αυτή της μήτρας. Όταν ένα μωρό βγαίνει από τη ζέστη στο κρύο, όπως και ο κάθε άνθρωπος, είναι λογικό να πάθει σοκ. Μη μπορώντας να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, μπορεί να πάθουν υποθερμία. Σε ένα νοσοκομείο κάτι τέτοιο ποτέ δεν θα συνέβαινε, γιατί να μωρά περιθάλπονται κατευθείαν.
Το βίντεο που έγινε viral, ενθάρρυνε πολλές γυναίκες να μοιραστούν βίντεο από τον «φυσικό» τοκετό που επέλεξαν. Ξεχνούν ότι κάτι φυσικό σε όλη την ιστορία του ανθρώπου ήταν να πεθάνει γεννώντας ή να χάσει τη ζωή του κατά τη γέννηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κατά τον τοκετό κάθε μέρα στον κόσμο. Σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν γλιτώσει τον θάνατο με την κατάλληλη φροντίδα.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, 1/100 παιδιά που γεννιούνται, πεθαίνουν. Οπότε είναι άδικο στις αναπτυγμένες χώρες, όπου παρέχονται όλα τα απαραίτητα ιατρικά μέσα για μια ασφαλή γέννα – για το παιδί και τη μάνα – να ξεκινά ένα τέτοιου είδους κίνημα, υποβασταζόμενο από τα social media. Η υπερπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση μπορεί να έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα και τελικά μας γυρνάει χρόνια πίσω αντί να μας πηγαίνει μπροστά.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Εσύ τι τύπος είσαι; Η Ειρήνη Χειρδάρη αναλύει τις 5 κατηγορίες ανθρώπων στο σεξ
6 tips για να αντιμετωπίσεις τον σούπερ ενοχλητικό συνάδελφο