Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές για το ίδρυμα ατόμων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες περιλαμβάνουν όχι μόνο σοβαρές παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής αλλά και τραυματισμούς και θάνατους. όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Η υπόθεση έγινε γνωστή μετά την έρευνα της Αρχής έπειτα από την καταγγελία που είχε κάνει η οικογένεια του 20χρονου Πάρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2021.
«Θα δεχόμουνα την απώλεια του παιδιού μου, αν έφευγε από παθολογικά αίτια αλλά όχι με αυτό τον τρόπο…. Μου στέρησαν τη μυρωδιά του, μου τη στέρησαν μόνο αυτό ήθελα… Είναι ο χρόνος του, αλλά τώρα για μένα δεν έχει σημασία τίποτα, μόνο να ηρεμήσει η ψυχούλα του και να μη συμβεί σε κανένα άλλο παιδί», ανέφερε η ίδια μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως έγινε γνωστό, ο 20χρονος Πάρης ξυλοκοπήθηκε από υπάλληλο της δομής: «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος υποτίθεται με νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί ανυπεράσπιστο» είπε η ίδια.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Δημήτρης Γκολέμης, «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη».
«Eίχαμε ψευδή ενημέρωση, ότι ο Πάρης μεταφέρθηκε στα επείγοντα του Παπανικολάου γιατί ένας άλλος περιθαλπόμενος τον χτύπησε στο κεφάλι με παντόφλα και τον πήγαν εκεί για προληπτικές εξετάσεις και μην ανησυχείτε, ήταν οι λέξεις τους. ….Και μετά από 24 ώρες ενημέρωσαν τον σύζυγό μου ότι ο Πάρης έφυγε από τη ζωή», αναφέρει η οικογένειά του.
«Καταγγείλαμε περιστατικά σοβαρού τραυματισμού»
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τροφίμων της δομής για ΑμεΑ «Άγιος Δημήτριος» κα Ολυμπία Κόρδα, «η δομή δημιουργήθηκε το 1974 και ο Σύλλογος το 1975. Είναι η πρώτη φορά που δεν μας θέλει η διοίκηση, δεν μας ενημερώνει. Τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν, είναι πολύ βαριά τα περιστατικά, τα περισσότερα παιδιά είναι κατάκοιτα».
Η ίδια μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστηρίζει ότι «καταγγείλαμε στην Εισαγγελία Ανηλίκων περιστατικά βασανισμού. Ένας υπάλληλος τάιζε ένα παιδί και πίσω της ένας τρόφιμος χτύπησε έναν άλλο τρόφιμο που έπεσε από το καρότσι και πήγε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο και μετά από 5 ημέρες κατέληξε», είπε η κα Κόρδα, διευκρινίζοντας πως αυτό το περιστατικό έγινε ένα μήνα μετά τον θάνατο του 21χρονου Πάρη, που έχασε την ζωή του μετά από ξυλοδαρμό που υπέστη από υπάλληλο της δομής.
Συνεχίζοντας τις αναφορές σε περιστατικά που έχουν εντείνει την αγωνία των γονέων των τροφίμων, ανέφερε άλλο περιστατικό, λέγοντας ότι «έβγαλε ο φροντιστής βόλτα στο οικόπεδο τα παιδιά και ένα παιδί βρέθηκε από την Πυλαία στην Καλαμαριά, ξυπόλητο και «χαμένο» χωρίς να ξέρει που βρίσκεται», ενώ ανέφερε και ότι «υπάλληλος έκαψε τα χέρια τρόφιμου με καυτό νερό και του προκάλεσε τρίτου βαθμού εγκαύματα».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
«Σε συνέχεια των προληπτικών ελέγχων που ζήτησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και διενεργήθηκαν από κλιμάκια της Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), εκδόθηκε έκθεση ελέγχου για δομή παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη). Σε αυτήν διαπιστώνονται παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής, οι οποίες πρέπει να διαλευκανθούν περαιτέρω το συντομότερο δυνατό.
Για τον σκοπό αυτόν και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας, ζητήθηκε σήμερα και ελήφθη η παραίτηση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής. Παράλληλα, η ΕΑΔ συνεχίζει τους ελέγχους και σε άλλες δομές. Η προστασία των παιδιών και όλων των ωφελουμένων είναι προτεραιότητά μας».
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στα συμπεράσματά της από τον έλεγχο που πραγματοποιήσε στη Δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά τον θάνατο τροφίμου, αναφέρει:
«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον Τύπο σχετικά με περιστατικό σοβαρού τραυματισμού περιθαλπόμενου σε Δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μετέπειτα θανάτου του σε νοσοκομείο, μικτό κλιμάκιο Επιθεωρητών της ΕΑΔ και Εμπειρογνωμόνων, Ιατρών και Κοινωνικής Λειτουργού, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022 διενήργησε αυτεπαγγέλτως έλεγχο στη συγκεκριμένη δομή, με αντικείμενο, ως προς το συμβάν, τον έλεγχο των ενεργειών διαχείρισης του περιστατικού από τη διοίκηση του φορέα και εν γένει της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών του ελεγχόμενου φορέα.
Διαπιστώσεις του κλιμακίου κατά τον επιτόπιο έλεγχο:
Δεν υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας του ελεγχόμενου φορέα με συνέπεια τη δυσπραγία και αναποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα
Στην ελεγχόμενη δομή προβλέπεται η εισαγωγή ανηλίκων με πολλαπλές αναπηρίες και η παραμονή τους έως το 25ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, φιλοξενούνται ογδόντα ένας (81) περιθαλπόμενοι, εκ των οποίων μόλις οι εννέα είναι (9) ανήλικοι.
Διαβιούν ανήλικοι με ενήλικες χωρίς πρόβλεψη χωροταξικού διαχωρισμού και ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός διαβιούντων στους θαλάμους.
Στην εν λόγω δομή εισάγονται, με αποφάσεις εισαγγελικών αρχών, και άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η παροχή ειδικών προγραμμάτων ειδικών θεραπειών, Λογοθεραπείας και Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, τα οποία απουσιάζουν.
Οι κύριες ανεπάρκειες της δομής εντοπίζονται στην έλλειψη ανθρώπινων πόρων και στην απουσία συστηματικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού. Υφίστανται πάγιες και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό ειδικοτήτων και ιδιαίτερα σε προσωπικό φροντίδας.
Τον Νοέμβριο του 2021 συνέβη περιστατικό με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό περιθαλπομένου, ο οποίος απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες της Διοίκησης για την απόδοση ευθυνών για το περιστατικό, διαπιστώθηκε η εκπρόθεσμη παραπομπή υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
Τον Δεκέμβριο 2021, συμβάν μεταξύ περιθαλπομένων είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εξ αυτών και τη νοσηλεία του επί ένα μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην ελεγχόμενη δομή όπου σε δύο ημέρες απεβίωσε. Εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις.
Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε η λειτουργία «Ήσυχου Δωματίου» (χώρος μειωμένων ερεθισμάτων / απομόνωσης), η οποία όμως δεν προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας του ελεγχόμενου φορέα.
Τέλος, η δομή δεν διαθέτει Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.