Με νέες κυρώσεις έρχεται αντιμέτωπη η Ρωσία, καθώς μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικού χρυσού. Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουν να συνθλίψουν την ρωσική οικονομία, που ήδη περνάει κρίση. Οι εξαγωγές χρυσού ήταν αξίας 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2021, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μετά την ενέργεια, ο χρυσός πρόκειται για την δεύτερη πολυτιμότερη εξαγωγή της χώρας. Ο Biden και οι άλλοι ηγέτες της G7 συναντήθηκαν στη Γερμανία για να συζητήσουν νέες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του Putin, μετά από την εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις σε μια πιεσμένη παγκόσμια οικονομία, βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν άνευ προηγουμένου κόστος στον Putin για να του κόψουν τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού χρυσού, μια σημαντική εξαγωγή που κυμαίνεται σε δισεκατομμύρια δολάρια για τη Ρωσία», ανέφερε ο Biden σε tweet.
Την τοποθέτηση του Biden στήριξε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson. «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα χτυπήσουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Putin», φέρεται να είπε ο Johnson. Η απαγόρευση εισαγωγής θα ισχύει για πρόσφατα εξορυσσόμενο ή εξευγενισμένο χρυσό, δήλωσε η Downing Street. Δεν επηρεάζει τον χρυσό που έχει ήδη εξαχθεί από τη χώρα.
Τι σημαίνει η απαγόρευση στις εισαγωγές χρυσού
Με την απαγόρευση στις εισαγωγές χρυσού, θα εμποδίσουν την Ρωσία από το να συγκεντρώσει κεφάλαια. Οι εξαγωγές είχαν ήδη αποτραπεί από ορισμένους δυνατούς παράγοντες της αγοράς στις 24 Φεβρουαρίου. Η G7, όμως, αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την απαγόρευση την Τρίτη. Ο Καναδάς και η Ιαπωνία βρίσκονται προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, όμως, κάποια ευρωπαϊκά έθνη που θέλουν περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της απαγόρευσης.
Η τιμή του χρυσού έφτασε στα 1.836,03 δολάρια τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο 0,5%. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του χρυσού. Στην Ινδία, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού στον κόσμο, οι αναλυτές επίσης δεν φάνηκαν ανήσυχοι, καθώς λένε ότι η παγκόσμια αγορά δεν θα επηρεαστεί πολύ.
Η Megh Mody, αναλύτρια έρευνας εμπορευμάτων και νομισμάτων στη χρηματιστηριακή εταιρεία Prabhudas Lilladher που εδρεύει στη Βομβάη, είπε ότι μπορεί να είναι «μια ευκαιρία» για την Ινδία να πάρει χρυσό από τη Ρωσία σε φθηνότερη τιμή. «Θα είναι μια ευκαιρία να δούμε αν ο χρυσός, όπως το πετρέλαιο, μπορεί να είναι διαθέσιμος σε ρούβλια. Εάν ναι, η Ινδία μπορεί να λάβει χρυσό με μειωμένο επιτόκιο». Να σημειωθεί ότι η Ινδία αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο αγοραστή χρυσού στον κόσμο μετά την Κίνα.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Δημήτρης Λιγνάδης: «Βιαστής δεν υπήρξα ποτέ…Δεν κατηγορούμαι για πέφτουλας»
Θάνος Πλεύρης: Αν πιεστεί το σύστημα υγείας θα πάρουμε νέα μέτρα
Alexandria Ocasio-Cortez: Με βίασαν σε νεαρή ηλικία, ευτυχώς είχα το δικαίωμα της άμβλωσης