Το ολλανδικό αλιευτικό FV Margiris, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, έριξε περισσότερα από 100.000 νεκρά ψάρια στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από την Γαλλία. Ο υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας, Annick Girardin, αποκάλεσε τις εικόνες του θαλάσσιου στρώματος πτωμάτων, σοκαριστικό και κάλεσε την Εθνική Υπηρεσία Αλιείας,  να ξεκινήσει εντατικές έρευνες.

Ο Virginijus Sinkevicius, ο Ευρωπαϊκός επίτροπος περιβάλλοντος, ωκεανών και αλιευτικών, είπε επίσης, πως αναζήτησε εις βάθος πληροφορίες και αποδείξεις σχετικά με το περιστατικό.

Ευρώπη: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 40 ετών κόστισαν στην Ε.Ε περίπου 500 δισ. ευρώ

Το γεγονός έλαβε χώρα την Πέμπτη και προκλήθηκε από τρύπα στο δίχτυ της τράτας, όπως εξήγησε η βιομηχανία Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), η οποία εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Σε δήλωση της, αποκάλεσε το συμβάν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Η γαλλική καμπάνια της περιβαλλοντικής ομάδας Sea Shepherd, δημοσίευσε για πρώτη φορά το γεγονός, δείχνοντας την επιφάνεια της θάλασσας καλυμμένη από ένα παχύ στρώμα νεκρών βακαλάων, το οποίο κάλυπτε επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Γαλλία
Να σημειωθεί, πως αλιευτικά όπως αυτό το Margiris, χρησιμοποιούν δίχτυα μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου και επεξεργάζονται τα ψάρια σε πλωτά εργοστάσια, μια πρακτική εξαιρετικά κατακριτέα από τους περιβαλλοντολόγους.

Πηγή: The Guardian