Στις κάλπες, για τέταρτη φορά σε δέκα εβδομάδες, θα προσέλθουν σήμερα οι Γάλλοι για να εκλέξουν τους βουλευτές 577 τους. Ωστόσο, η αποχή στον β’ γύρο των εκλογών είναι τεράστια, καθώς περίπου 25 εκατομμύρια δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, παρότι οι βουλευτικές εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Θα κριθεί αν ο Emmanuel Macron, κερδίζοντας την πλειοψηφία θα κυβερνήσει στα επόμενα πέντε χρόνια μόνος του ή θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις πλέον δείχνουν ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών, αν και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Πολλοί αναλυτές είχαν διαγράψει τη γαλλική αριστερά πριν από τις φετινές προεδρικές εκλογές, αλλά στη συνέχεια ο Jean-Luc Melenchon, ο επικεφαλής του La France Insoumise άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα, απειλώντας έτσι τον Macron. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών, στις 12 Ιουνίου, κατέληξε να είναι μια εφιαλτική κούρσα μεταξύ της συμμαχίας NUPES του Melenchon και της συμμαχίας του Ensemble (Together) του Macron, με τον δεύτερο να κερδίζει οριακά.

Τι θα συμβεί αν ο Macron δεν κερδίσει την πλειοψηφία

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η NUPES θα καταλήξει με λιγότερους από 200 βουλευτές, μη μπορώντας να κατακτήσει την πλειοψηφία. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι η συμμαχία έχει ήδη εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές της ανάμεσα σε αριστερούς ψηφοφόρους. Για την πλειοψηφία θα έπρεπε να πείσει ψηφοφόρους εκτός της Αριστεράς. Αν σκεφτούμε την τεράστια αποχή του πρώτου γύρου, που είναι η μεγαλύτερη στην σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, κάτι τέτοιο είναι ακατόρθωτο.

Αλλά ακόμα κι αν κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία, ο Macron δεν θα ήταν υποχρεωμένος να διορίσει τον Melenchon πρωθυπουργό. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει υπόψη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο συνασπισμός της Αριστεράς είναι πιθανό να γίνει η απόλυτη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο. Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) αναμένεται να έρθουν τρίτοι και η Marine Le Pen τέταρτη.

Με την απόλυτη πλειοψηφία ο Macron θα μπορούσε να περάσει την πολιτική του ατζέντα χωρίς κανένα κώλυμα. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπαμε, θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από άλλα κόμματα για την δημιουργία συνασπισμού. Οι θέσεις του Macron με τον Melenchol έρχονται σε πλήρη αντίθεση.

Ο Melenchon θέλει να διαλύσει την Πέμπτη Δημοκρατία και να δημιουργήσει μια Έκτη Δημοκρατία, με αυτό που λέει ότι θα ήταν ένα πιο δίκαιο πολιτικό σύστημα. Έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους καλύτερα κοινωνικά επιδόματα, αν και δυσκολεύτηκε να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθούν. Από την άλλη, ο Macron σχεδιάζει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65. Η NUPES υποσχέθηκε να το μειώσει από 62 σε 60. Η συμμαχία θα περιορίσει επίσης τις τιμές για τα βασικά τρόφιμα και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 1.500 ευρώ το μήνα.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Κτηνωδία στη Σαντορίνη: Σκότωσαν και κρέμασαν γατάκι στην πόρτα της προέδρου της Κοινότητας του Καμαριού

Τεράστια πτώση για Bitcoin και Ether – Συνεχίζεται η «βουτιά στο κενό» για την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Βενζίνη: Στα 2,50€ η τιμή της μέσα στη βδομάδα – Έρχεται το Fuel Pass 2;