O Emmanuel Macron κέρδισε τις εκλογές στη Γαλλία, την Κυριακή, ξεπερνώντας την ακροδεξιά Marine Le Pen, σε μια μάχη που είχε σημαντικές επιπτώσεις. Η νίκη του είναι ιστορική, αφού πλέον είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος με κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επανεκλέγεται από τη γέννηση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.
Παρά το γεγονός ότι η Le Pen ηττήθηκε για δεύτερη φορά, οι σύμμαχοι της Γαλλίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι σχεδόν το 42% των Γάλλων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα στοιχεία, υποστήριξε κάποιον που αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε κ.α. Η Le Pen επιτέθηκε στον Macron ως «εξουσία χωρίς ενσυναίσθηση» και κλήθηκε να έρθει πιο κοντά με τον λαό του, να μπει στην καθημερινότητά τους. Το αίσθημα της ενότητας που οραματίζεται είναι κάτι δύσκολο μετά από 2 χρόνια πανδημίας και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πλειοψηφία του 42 τοις εκατό που επέλεξε τη Le Pen δεν ήταν ακροδεξιοί αλλά εξέφραζαν την οργή και τη δυσαρέσκεια τους ενάντια σε ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, που θεωρούν ότι τους αδίκησε. Από την άλλη, το 58 τοις εκατό που ψήφισε τον Macron στον δεύτερο γύρο ( μεγάλη άνοδος από το 28% του α γύρου), φαίνεται να το έκανε για να εναντιωθεί σε μια ακροδεξιά υποψήφια που παραμένει απαράδεκτη λόγω του πατέρα της.
Οι αναλυτές χωρίζουν τώρα τη γαλλική πολιτική σε τρία μπλοκ, σύμφωνα με την Guardian. Ο Macron συγκρατεί ένα ευρύ κεντρώο μπλοκ, το οποίο πριν από πέντε χρόνια εξαπλώθηκε από τους ψηφοφόρους της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς προς την κεντροδεξιά. Τώρα κινήθηκε προς τα δεξιά για να πάρει ψηφοφόρους από το παλιό κυβερνητικό κόμμα του Nicolas Sarkozy.
Οι αντίπαλοι του Macron
Υπάρχει κι ένα ακροδεξιό μπλοκ, που συμπεριλαμβάνει την Le Pen και τον Zemmour, του οποίου o λαϊκισμός, η αντιμεταναστευτική ρητορική και οι προειδοποιήσεις για την κοινωνία σε πόλεμο έχουν αναστατώσει την πολιτική της χώρας. Τέλος, υπάρχει ένα μπλοκ στην πιο ριζοσπαστική αριστερά, με επικεφαλής τον Jean-Luc Mélenchon, που επικεντρώνεται στην οικολογία και το περιβάλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν λάβουμε υπόψιν όσους απείχαν, προκύπτει ότι το 62 τοις εκατό των ψηφοφόρων του Macron, δεν τον ψήφισαν, ενώ επανεξελέγη με 38 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 43,6 τοις εκατό πριν από πέντε χρόνια. Η αποχή έφτασε κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και για πρώτη φορά τα κόμματα της ακροδεξιάς ξεπέρασαν το 40%, και τα ποσοστά του πρώτου γύρου αυξήθηκαν κατά 17% από το 2017.
Αυτό μαρτυρά την ασταθή πολιτική σκηνή της Γαλλίας, παρά την προσπάθεια για την μείωση της επιρροής της ακροδεξιάς στη χώρα, σύμφωνα με αναλυτές. Οι εκλογές αφήνουν μια χώρα διχασμένη εκλογικά (σε τρία μέρη) καθώς και κοινωνιολογικά.
Οι Βρυξέλλες έχουν το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές σε λίγες εβδομάδες. Το σενάριο μιας διχασμένης κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ο πρωθυπουργός προέρχεται από διαφορετικό κόμμα, δεν είναι επιθυμητή.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Ουκρανία: Συμπληρώθηκαν 2 μήνες εισβολής – Το Ντόνμπας και η Μαριούπολη στο επικέντρο των επιθέσεων
Σανγκάη: «Χλωμή» η χαλάρωση των μέτρων – Τους 48 έφτασαν οι νεκροί