Η ενεργειακή κρίση και η τεράστια μείωση του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream από την Ρωσία, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην διαχείριση της ενέργειας στη Γερμανία, με τις κατά τόπους αρχές να εφαρμόζουν ανορθόδοξους μέχρι σήμερα τρόπους για να κάνουν οικονομία. Έτσι, αρκετές πόλεις κατεβάζουν τον γενικό σε διάσημα μνημεία, κλείνουν τους μηχανισμούς στα συντριβάνια και σταματούν τη θέρμανση σε δημόσιες πισίνες και αθλητικούς χώρους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την κατανάλωση.
Σαν τους γονείς και τους παππούδες μας που μας φώναζαν διαρκώς να κλείνουμε το φως όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο ή άλλο χώρο του σπιτιού, έτσι και οι γερμανικές αρχές επιλέγουν αυτό το μοντέλο διαχείρισης, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί μια λύση.
Στο Αννόβερο, περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας, είχαμε την πρώτη ανακοίνωση ενός σχεδίου για τη μείωση της κατανάλωσης όπου αυτή κρίνεται περιττή. Μεταξύ άλλων, έκλεισαν οι μηχανισμοί θέρμανσης και οι θερμοσίφωνες σε δημόσιες ντουζιέρες και μπάνια, ιδίως σε δημόσιες υπηρεσίες και σε κέντρα εκδηλώσεων και αθλητισμού.
Στην Κάτω Σαξονία ανακοινώθηκε πως η θέρμανση σε δημόσια κτήρια θα είναι διαθέσιμη από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Μαρτίου και δεν θα ξεπερνάει τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα απαγορευτεί η χρήση του aircondition και των ανεμιστήρων την καλοκαιρινή περίοδο. Βρεφοκομεία, σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία θα εξαιρεθούν απ΄αυτά τα μέτρα.
«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη. Κάθε κιλοβατώρα μετράει και το να προστατεύσουμε τις πιο σημαντικές υποδομές, είναι η προτεραιότητά μας», εξηγεί ο δήμαρχος του Αννόβερο Belit Onay στη Guardian.
Με αυτά τα μέτρα, το Αννόβερο θα περισώσει το 15% της ενέργειας που κατανάλωνε μέχρι πρότινος και η αλλαγή αυτή έρχεται σε αρμονία με τις προτάσεις που έκανε η Κομισιό στις αρχές της εβδομάδας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ώστε να προετοιμάσει σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε ολικό κόψιμο της παροχής φυσικού αερίου. Η Γερμανία, που βασίζεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στο ρωσικό αέριο, έχει την μεγαλύτερη πίεση να λάβει μέτρα.
Στο Βερολίνο, περίπου 200 μνημεία, αξιοθέατα και δημόσια κτήρια έπεσαν στο απόλυτο σκοτάδι το βράδυ της Τετάρτης, καθώς έσβησαν όλα τα φώτα για να μην υπάρχει σπατάλη ενέργειας. Το Victory Column στο πάρκο Tiergarten, η Memorial Church στην πλατεία Breitscheidplatz και το Εβραϊκό Μουσείο έκαναν…ατμόσφαιρα με εντελώς σβηστά φώτα.
Η Γερμανία χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου για να θερμαίνονται τα σπίτια και για τη βαριά βιομηχαία της. Παρόλο που τον Ιούνιο στήθηκε ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει σε διάφορες εταιρείες ενέργειας να αυξήσουν τις τιμές τους, οι πολίτες-πελάτες εξακολουθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εκ των προτέρων, όμως αυτό σύντομα θα αλλάξει, αν οι τιμές ανεβαίνουν με αυτούς τους ρυθμούς.
Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η προβλεπόμενη αύξηση στις τιμές του αερίου, μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, ώστε να βοηθηθούν οι εταιρείες και να μην οδηγηθούν σε χρεωκοπία τους επόμενος μήνες. «Δε μπορούμε να πούμε ακόμα το κόστος του αερίου τον Νοέμβριο, όμως τα άσχημα νέα είναι πως θα κοστίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ σε κάθε σπίτι», δήλωσε ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομικών.
Το Μόναχο είναι ακόμα μια πόλη όπου ανακοινώθηκαν μέτρα συντήρησης, με το δημαρχείο στην πλατεία Marienplatz να κλείνει τα φώτα του μετά το απόγευμα, ενώ συνήθως έμεναν ανοιχτά ως τις 11 το βράδυ. Το κρύο νερό θα είναι μόνο διαθέσιμο στους χώρους του δημαρχείου, ενώ και τα συντριβάνια της πόλης θα κλείνουν τη νύχτα. Τέλος, η Νυρεμβέργη θα κλείσει τρεις από τις τέσσερις δημόσιες εσωτερικές πισίνες της και θα κρατήσει ανοιχτές τις εξωτερικές μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.
Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται σε μια στιγμή κατά την οποία, όπως είθισται εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, ανακοινώνεται πως η ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη την ενέργεια που της αναλογεί για το 2022 και πλέον κλέβει από τα επόμενα χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς πως αυτό συμβαίνει για τόσα συναπτά έτη, αντιλαμβάνεται πως ως το 2025 δε μας περισσεύει ούτε ηλεκτρόνιο.
Πηγή: TheGuardian
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Kim Jong-un: Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να «κινητοποιήσει» τις πυρηνικές της δυνάμεις
Τα μεγάλα οφέλη από τις συμφωνίες Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και το μονοπάτι που άνοιξε