Δύσκολα μπορεί να μάθει κανείς τι συμβαίνει στην Ρωσία, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Μαζί με τις συγκρούσεις, συνεχίζεται και η προπαγάνδα. Ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς το τι συμβαίνει εκεί, είναι η αναζήτηση στη γειτονική Εσθονία, ανέφερε ο Scott Mclean του CNN από το Ταλίν, για το Reliable Sources, την Κυριακή.

Στην Εσθονία, μια χώρα 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταφθάσει περίπου 30.000 Ουκρανοί πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου. Είναι ένα πρώην σοβιετικό κράτος κι έχει μεγάλο ρωσόφωνο πληθυσμό. Φοβάται, επίσης, τη ρωσική επιθετικότητα και πολιτική. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι Ρώσοι, ειδικά στις πόλεις ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Νάρβα, που χωρίζει τη χώρα από τη Ρωσία. Εκεί οι περισσότεροι δεν μιλούν καν εσθονικά, αλλά ρωσικά.

«Στην Εσθονία έχουν κολλήσει εδώ και καιρό στα προγράμματα που προέρχονται από τη ρωσική κρατική τηλεόραση», δήλωσε ο επικεφαλής ανταποκριτής μέσων ενημέρωσης του CNN, Brian Stelter. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν το ειδησεογραφικό κενό που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, παρέχοντας την δική τους προπαγάνδα. Όταν η Ρωσία, όμως, εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Εσθονία μπλόκαρε πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τηλεοπτικά κανάλια.

«Πολλοί άνθρωποι αγόρασαν συστήματα για να πιάσουν ρωσικά κανάλια», είπε ο Vladimir Zavoronkov, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στη Νάρβα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της με τη Ρωσία. Πολλοί αγοράζουν κεραίες ή δημιουργούν τα δικά τους VPN, πρόσθεσε.

Η πλειονότητα των κατοίκων της Νάρβα πιστεύει αυτό που ακούει στις ρωσικές ειδήσεις, είπε ο Όλεγκ Φέντεροφ, ένα κάτοικος της πόλης Νάρβα. Ωστόσο, το κανάλι ETV+, που ξεκίνησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Εσθονίας το 2015, παρέχει στους Ρωσόφωνους Εσθονούς πρόσβαση σε πληροφορίες και ειδήσεις που έρχονται από το Κρεμλίνο.

H Ρωσία επιδιώκει να επηρεάσει την Εσθονία μέσω της προπαγάνδας της για χρόνια. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εσθονικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας του 2010, θέματα που προέρχονται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις πληροφόρησης κατά της Εσθονίας.

Το 2010, μέλος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, o Boris Shpigel (ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Putin) ξεκίνησε τη σύσταση της οργάνωσης «Κόσμος χωρίς Ναζισμό» στο Κίεβο. Στόχευε στην προώθηση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής έναντι αυτής των πρώην σοβιετικών χωρών και να προωθoύσε «μια προσέγγιση της σοβιετικής εποχής για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης έχει δύο εκπροσώπους της Εσθονίας, τους Maksim Reva και Andrei Zarenkov, οι οποίοι σύμφωνα με την Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας είναι ριζοσπάστες εθνικιστές που προωθούν τον ρωσικό σοβινισμό.

Με πληροφορίες από CNN.com

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Σανγκάη: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι μετά το σκληρό lockdown – «Μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε;»

Νέες αποκαλύψεις του Partygate «καίνε» τον Johnson: Κατηγορείται ότι ξεκίνησε τα πάρτι και ότι είπε ψέματα στο κοινοβούλιο

Marine Le Pen: Κατηγορείται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ ευρωπαϊκού δημόσιου χρήματος