Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το δεύτερο θέμα συζήτησης είναι η τιμή της βενζίνης, η οποία.. αποφάσισε να ανέβει στα ύψη. Σήμερα, ειδικά το νιώσαμε όλοι στο πετσί μας. Γιατί όμως ανέβηκε τόσο πολύ και το ακόμα πιο βασικό ερώτημα, που θα φτάσει η τιμή της; Και ίσως το πιο ιδανικό ακόμα, θα πέσει κάποια στιγμή;

Η αύξηση της τιμής έχει οδηγήσει τους οδηγούς σε φρενίτιδα. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα με την δημοφιλή εφαρμογή Gasbuddy, που ενημερώνει τους χρήστες της για το κόστος του φυσικού αερίου στην περιοχή τους, η οποία «έπεσε» εξαιτίας της επισκεψιμότητας, αφού όλοι αναζητούν τη φθηνότερη τιμή για να γεμίσου τα ντεπόζιτα.

Από το πρωί της Τετάρτης, το κόστος για ένα γαλόνι φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ήταν 4,25 δολάρια, σύμφωνα με την ΑΑΑ. Η τιμή είναι αυξημένη κατά περίπου 8 σεντς από την Τρίτη, και πάνω από 60 σεντς από την προηγούμενη εβδομάδα.

Για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων παρατηρείται πως από την περασμένη Δευτέρα ήδη σε 23 νομούς της χώρας η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, όπως σε αυτής της Αττικής ή των Δωδεκανήσων, έχει αγγίξει σχεδόν τα 2,2 ευρώ.

Γιατί αυξάνεται η τιμή της βενζίνης;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση, αλλά ο κύριος λόγος είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η άνοδος του πληθωρισμού. Ο Patrick De Haan, επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου στη GasBuddy, είπε στο USA TODAY την περασμένη εβδομάδα, ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμπόδισαν σοβαρά την ικανότητα της Ρωσίας να πουλά πετρέλαιο, έναν από τους μεγαλύτερους καθοριστικούς παράγοντες για τις τιμές του φυσικού αερίου. Επειδή η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί δραματικά.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει, όπως είπε ο De Haan, είναι η χαλάρωση των μέτρων για τον Covid. Με την άρση ή τη μείωση των μέτρων, οι άνθρωποι είναι πια περισσότερο έξω, με αποτέλεσμα και την αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Πόσο καιρό θα είναι τόσο υψηλές οι τιμές και πόσο θα αυξηθούν;

Η Gasbuddy προβλέπει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη .Η πρόβλεψη της GasBuddy για τη βενζίνη, για το 2022, προβλέπει ότι το μέσο κόστος ενός γαλονιού φυσικού αερίου θα κορυφωθεί τον Μάιο στα 4,25$, τιμή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από το πρωί της Τετάρτης.

Παρόλο που οι τιμές αναμένεται να μειωθούν μετά τον Μάιο, ο μέσος όρος αναμένεται να παραμείνει πάνω από 4$ μέχρι τον Νοέμβριο. Ο μέσος όρος για το 2022 αναμένεται να είναι 3,99$. Ο De Haan είπε στο CNN, την Τρίτη, ότι ο μέσος όρος μπορεί να φτάσει τα 5 δολάρια το γαλόνι λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. «Είναι μια τρομερή κατάσταση και δεν θα βελτιωθεί σύντομα. Οι υψηλές τιμές δεν είναι πιθανό να παραμείνουν για μέρες ή εβδομάδες, όπως το 2008, αλλά για μήνες», είπε ο De Haan σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ όλων των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ρωσικού αργού πετρελαίου, ορισμένων προϊόντων πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνθρακα. Οι ειδικοί λένε ότι η απόφαση θα συμβάλει στην αύξηση του κόστους.

«Βραχυπρόθεσμα, θα δείτε τις τιμές σίγουρα να ανεβαίνουν», δήλωσε η ειδικός σε θέματα ενέργειας Gianna Bern. «Πόσο, μένει να φανεί, και πού και πώς θα καλυφθεί το κενό».

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Οι ΗΠΑ σε ισορροπία τρόμου – Πώς θα βοηθήσουν την Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν ευρύτερο πόλεμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο εβδομάδες εισβολής αποκαλύπτουν «ρωγμές» στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Putin

Με πληροφορίες από USA Today