O 61 ετών Γιακίνο Γκαμίνο, καταδικασμένος σε ισόβια για δολοφονίες, συνελήφθη τελικά στην Ισπανία και συγκεκριμένα σε μια περιοχή κοντά στην Μαδρίτη. Ο επί 20 χρόνια καταζητούμενος για τον οποίο το 2014 είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, εντοπίστηκε από τις αρχές από μία σύμπτωση.

Οι αστυνομικές αρχές της Σικελίας έπεσαν τυχαία πάνω σε μία φωτογραφία του Google Maps στην οποία απεικονίζονταν δύο άντρες να συνομιλούν έξω από το μανάβικο «El Huerto de Manu» στο Γκαλαπαγκάρ, περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Μαδρίτη. Η αρχική ομοιότητα του ενός εκ των δύο με τον Γιοακίνο Γκαμίνο κινητοποίησε την αστυνομία η οποία ξεκίνησε τις έρευνες μέχρι που μια φωτογραφία στο Facebook του εστιατορίου, «Η κουζίνα του Μανού» επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για τον καταζητούμενο. Σε αυτήν ο Γιοακίνο Γκαμίνο απεικονίζεται ντυμένος σεφ ενώ η χαρακτηριστική του ουλή στο πιγούνι ήταν αυτή που τελικά τον πρόδωσε.

Κατά την παραμονή του στην Ισπανία ο Γκαμίνο είχε αλλάξει το όνομα του σε Μανουέλ, είχε παντρευτεί ξανά και είχε ανοίξει δικό του μανάβικο και εστιατόριο στο οποίο μάλιστα εργαζόταν για χρόνια ως σεφ. Στην προσπάθεια του να μην εντοπιστεί δήλωσε ότι είχε πάνω από δέκα χρόνια να επικοινωνήσει με την οικογένεια του στην Ιταλία.

https://www.intronews.gr/italia-i-proti-chora-stin-e-e-pou-kanei-ypochreotiko-ton-emvoliasmo/news/

Στην Σικελία άνηκε στο κύκλωμα μαφίας του Αγκριτζέντο, συμμετείχε στην αιματηρή συμπλοκή με την Κόζα Νόστρα ενώ συνελήφθη πρώτη φορά το 1984. Ωστόσο, ο δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε που είχε αναλάβει την υπόθεση δολοφονήθηκε από την μαφία λίγα χρόνια αργότερα, το 1992 παγιδευμένος σε αυτοκίνητο που εξερράγη.

Στη συνέχεια διέπραξε σωρεία αδικημάτων όπως φόνους και εγκλήματα της μαφίας και συνελήφθη ξανά το 1998 στη Βαρκελώνη. Το 2002 κατάφερε να αποδράσει από την φυλακή της Ρώμης Ρεμπίμπια, όπου κρατούνταν και έκτοτε ήταν καταζητούμενος.

Τελικά, από τις 17 Δεκεμβρίου όπου και εντοπίστηκε είναι ξανά κρατούμενος. Αναφορικά με την σύλληψη του ο εισαγγελέας Φρανσέσκο Λο Βόι δήλωσε στον Guardian «Δεν είναι ότι περνούσαμε τις ημέρες μας ψάχνοντας στο Google Maps για φυγάδες. Είχαν προηγηθεί πολλές έρευνες που μας είχαν οδηγήσει στην Ισπανία. Ήμασταν σε καλό δρόμο και το Google Maps βοήθησε στις έρευνές μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το διαδίκτυο συνετέλεσε στον εντοπισμό και την σύλληψη καταζητούμενου. Τον Μάρτιο του 2021 ο κατηγορούμενος για διακίνηση κοκαΐνης Μαρκ Φερέν Μπίαρτ εμφανίστηκε σε βίντεο μαγειρικής στο YouTube, γεγονός που αποδείχθηκε αρκετό για την αναγνώριση του από την αστυνομία.