Αθωώθηκε ο Γιώργος Λούκος για τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την καρατόμησή του από την διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών το 2015.

Ο Γιώργος Λούκος, άλλοτε πρόεδρος και διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ που αθωώθηκε τελικά το πρωί της Τρίτης μετά από μια πολυετή δικαστική μάχη, είχε εξαναγκαστεί ουσιαστικά σε παραίτηση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδη Μπαλτά μετά από ένα δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, υπό τον τίτλο «Σκάνδαλο στο Φεστιβάλ Αθηνών», το οποίο υποστήριζε μεταξύ άλλων πως «το Ελληνικό Φεστιβάλ έχει χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο με 2.700.000 ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, για το διάστημα από 16/12/13 έως 13/6/14».

Γιώργος Λούκος: Η ανακοίνωση για την αποχώρησή του

«Συνεπώς, δεδομένης της δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανεξαρτήτως κινήτρων και επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, θέματα επί των οποίων το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως και ανεξάρτητα από τη βαθιά εκτίμηση που ο Υπουργός τρέφει για το έργο και την προσφορά του κ. Γιώργου Λούκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. δεν είναι δυνατό να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού, όσο εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του», ανέφερε τότε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση.

Και συνέχιζε: «Πολιτικά και διοικητικά, το ΥΠΠΟΑ οφείλει να εγγυηθεί το κύρος του θεσμού και να διασφαλίσει ότι η διοίκηση της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υπόνοια κακοδιαχείρισης, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτιστική αποστολή της, όπως αυτή προσδιορίζεται στον ιδρυτικό της νόμο».

Ωστόσο η οριστική αποχώρηση του Γιώργου Λούκου τον Δεκέμβριο του 2015 είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από Έλληνες αλλά και σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες.

Το ΥΠΠΟΑ σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, κατέληγε στο σχετικό κείμενο λέγοντας πως, «είναι βέβαιο ότι οι καλλιτέχνες και οι πολλοί φίλοι του Φεστιβάλ θα κατανοήσουν ως πολίτες την αναγκαιότητα αυτής της δύσκολης απόφασης».

Να σημειωθεί ότι την είδηση για την αθώωση του Γιώργου Λούκου μετέδωσε πρώτος ο Ηλίας Κανέλλης από το The Book’s Journal.